Свързани новини

26.06.2014 15:04

Защо най-нелепият министър се падна точно на образованието?

Видян 2623 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато няма предмет с от матурата с несбъркани отговори на въпросите, зададени на учениците, в чий телевизор е повредата и какво очакваме от децата, щом ръководителите на просветата ни най-меко казано не са в час?!


Мнозина смятаха, че е трудно да се мисли за по-слаб образователен министър от Сергей Игнатов. Ала също като във вица за песимиста и оптимиста, се оказа, че „може, може”. Така нареченото експертно правителство на доцент Пламен Орешарски повече от година мъчи най-важната система в държавата с проф. д-р Анелия Клисарова.


Още, щом беше назначена, в БСП, където никога не успяха да харесат предложената от тях самите дама, тръгна приказката:


„Дидо Дънката – министър на просветата”


 


Причината е, че Клисарова е кадър на варненския депутат Борислав Гуцанов, който пък е в една операция „Медузи” с въпросния Даниел Славов. Тук идва на място новината от вчерашния ден, че въпросното шумно дело срешу Гуцанов е прекратено поради „липса на престъпление”, а срещу другия човек – „поради липса на доказателства”. Правен абсурд ли е или има основание – това е въпрос на юридически анализ...


Който може да бъде направен от друг виден варненец и душеприказчик на все още действащия министър Клисарова. Става дума за цариста и реформатор напоследък Даниел Вълчев.


Бившият и настоящият министър са съученици и приятели от деца и никога не са го крили, казват си го в медиите. И, ако някой се пита защо държавата не въвежда електронни учебници, тяа изостава вече с 10 години от света,  ще си отговори веднага с познатата фраза на Вълчев: „Това би било убийство за пазар от 60 млн. лв.” Както се казва в еврейския виц: „Каквото ще да става, само бизнесът да остане на нашата улица”. В случая варненската фолклорна група явно го тълкува съвсем буквално.  Дълъг е списъкът с нещата, които не направи министър Клисарова, но понеже става въпрос за червен управник, нека да започнем от мъдростта на другаря Сталин, според която „кадрите решават всичко”.


Тя махна тираджията, който Сергей Игнатов беше сложил за шеф на центъра за развитие на човешките ресурси в образованието. Махна и майката на Дянков – старата героиня на „Уикенд” Румянка Таулова. Дотук добре. Ала кого сложи?


Варненски превъзходни. Ако смятате, че диалектът на министъра е потресаващ, просто не сте имали възможността да чуете как разговарят доведените от Клисарова момичета от БСП – Варна. Говори се за десант от двадесетина екземпляра.


Даже и професор Владко Мурдаров, ненадминатия специалист в областта на българската реч, трудно би се ориентирал какви думи чува в речта им. А смешното е, че варненки най-логично предпочитат да се занимават с комуникациите, разправят от министерството. Сиреч, с говорене.


Външният вид на работещите момичета пък бил приет от образователните кадри като истинска атракция. Но никой не си е и помислил да детронира от славата на всенародна любимка във ведомството


Леля Наса, заместник – министърката


И никой не се учуди, че дамският тандем на леля Наса и професор Клисарова не роди нов Закон за средното и предучилищното образование, въпреки че го обещаваше ту за есента на 2013 г., ту за Коледа, ту до пролетта. Когато, апропо, изтече поредният последен срок, който ни даде Европейската комисия. Не е случайно, че образованието е специално подчертано като минус в годишния доклад на ЕС за България.


И, ако приемем, че законът е сложна материя, а Клисарова никога не е криела, че нищо не разбира от училищно образование, какво тогава да кажем за другия възлов документ, който се очакваше от нея. И, може би за учудване на мнозина, все пак бе подготвен. Става въпрос за Стратегията за развитие на висшето образование. Ала и тук се получи страшен гаф. Професор Петър Иванов откри


400 правописни грешки в стратегията за ВУЗ-овете


При тези ужасяващи факти  като съвсем дребни провинения могат да бъдат таксувани непрекъснато променящите се позиции на министъра по възловите теми в бранша като например трябва ли 4-годишните да ходят на училище.


Даже удивителната неграмотност да каже, че „докато съм министър стиховете на Ботев и Левски” няма да бъдат махнати от учебниците, минава за анекдотична подробност от пейзажа.


Може ли да има оправдание за всичко това? Ами може, ако човек много потърси. По коридорите на Министерския съвет се шушука, че Клисарова била в обтегнати отношения с повечето си колеги, даже публично наричала една от тях „луда”, което я изнервяло дотолкова, че тя се утешавала, като си посръбвала от сутринта.


Сред междузвездните й войни публична стана тази със здравния министър Таня Андреева („ и тя една гъска, и тя една патка”, както бе възкликнал в своята поема „Керачка Петрова” великият ни поет Валери Петров). За същия пост варненската професорка явно се е смятала за по-подходяща. И защо, питаме се ние, сложиха лекарката в образованието тогава, защо я мъчиха жената?!


3 дни министър – 4 дни баба


Такъв е, казват източници на „Уикенд” напрегнатият работен график на Клисарова. В дните от петък до понеделник тя предпочитала да бъде във Варна при бебето на сина си, особено през топлите месеци, подходящи за плажуване.


Във вторник, сряда и четвъртък (до следобеда) тя можела да се отдава на важни държавни дела. При това не в какви да е условия, а като да няма криза. От НСО разказват, че лимузината с фаталното число 13 в номера, я вземала в нейните светлосини софийски утрини след тежки и напоителни вечери не откъде да е, ами от „Кемпински хотел Зографски”. Там се смесвала със звезди като Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и другите от Холивуд, прииждащи у нас. Всеки с нивото си, както се казва.


А образованието? Него кучета го яли!


Никола Савов, Уикенд



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог