19min.bg

Не бива да смесваме културната с партийната политика: Найден Тодоров за скандала в НС

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров излезе с позиция за скандала, който се разрази в НС по-рано днес. Повод за него беше решението на служебното правителство да предложи за награждаване с орден „Стара планина” - първа степен бившия министър на културата Георги Йорданов.

„Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото“, заяви Найден Тодоров.

„Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов“, обясни още той.

Той добави, че като служебен културен министър няма право да отправя предложения сам, а се съобразява с решения на комисии, които от своя страна разглеждат предложенията на инициативни комитети.

„Несъобразяването с тези решения би било незаконен акт от страна на министъра. А списъка на инициативния комитет за награждаване на Георги Йорданов включва неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини в издигането на неговото име за награждаване“, обясни Тодоров.