19min.bg

Не мога да коментирам фантазиите на други хора: Радев за твърденията на Пеевски за готвен преврат срещу Рая Назарян

Президентът Румен Радев заяви, че не се меси във вътрешните работи на нито една политическа партия. Така той отговори на нападките на председателя на ДПС Делян Пеевски. Държавният глава коментира и твърденията на Пеевски, че заедно с ПП-ДБ организира сваляне на председателя на парламента Рая Назарян:

    "Не мога да коментирам фантазиите на други хора. Не ме въвличайте в подобни конспирации, аз такива конспирации не участвам".


"Никой не носи политическа отговорност за служебното правителство, но за сметка на това растат съмненията, че то има дълбоки зависимости – и това се вижда по редица немотивирани кадрови промени като смените на областни управители, директори на болници и директорът на правителствения Авиоотряд 28", заяви още Радев.


Преди месец министъра на транспорта върна на поста ген. Тодор Коджейков, който беше сменен през 2021 г. от ген. Златко Златев. Формалният повод за това, поясни държавният глава е ситуация с отказала техника на правителствения самолет "Фалкон" докато летателната машина е била на земята.


"Някой да обясни на премиера, че е нормално една техника да отказва и тя е отказала на земята. Отказът на различни системи и агрегати е няколко часа. На няколко часа все нещо отказва и прави чест, че и летателният и инженерно-техническият състав се справиха с това на момента. Това не е проблем и претекст да освобождаваш, тук има съвсем други зависимости.


Моите огромни и дълбоки уважения към ген. Коджейков като охранител и спортист, но в длъжностната характеристика на директора на Отряда пише, че той трябва да е летец. Значи, махаш летеца ген. Златев, който цял живот се занимава с авиация, който лети и в момента, и слагаш охранител и спортист? Това за какво ви говори - или пълна некомпетентност - този министър на транспорта нищо не разбира от авиация, или дълбока зависимост - изпълнение на поръчка. Според мен в този случай се касае и за двете", заяви Радев.


Държавният глава призова парламентът да преразгледа решението, с което задължава Министерски съвет да закупи летателна техника за гасене на пожари към МВР. Според него тази дейност трябва да остане във ВВС.


"Ние сме държава с ограничени икономически възможности и не можем да си позволим да дублираме една и съща дейност в няколко структури. Ако в МВР има такава техника, която ще работи 1 или 2 месеца, какво ще правят летците и инженерите през останалите 10 - 11 месеца. Те трябва да поддържат регулярна летателна подготовка, ще летят нахалост ли? Това не е автомобил, не може да пратиш тези хора в една толкова рискована дейност, която изисква висше летателно майсторство и опит. Този опит е концентриран във ВВС и апелирам да се насочат по-малко средства там, но да ги има, за да може да имаме хора и отремонтирана техника и да може да има ефект, а не само да хвърляме пари там, където няма да са ефективни", посочи президента.


Румен Радев коментира и защо не свиква Консултативен съвет по национална сигурност.


"С кого да свикам КСНС? Със сегашното правителство и народно събрание, което е в полуразпад и в предизборна кампания? И със служебно правителство, което не носи политическа отговорност? И това е големият проблем на това правителство, а отговорност за това трябва да се търси на тези в парламента. Един от мотивите за промените в Конституцията беше, че парламентът ще контролира това правителство. Къде е този контрол? Аз не го виждам", посочи той.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени дипломите на офицерите от "Випуск 2024 -"Цар Симеон Велики" на Военната академия "Георги Стойков Раковски".