19min.bg

Вижте AI лицето на Христос

След като се оказа, че Торинската плащаница е оригинал и е от библейски времена, дадоха на AI да пресъздаде лицето на Исус Христос, което се оказа невероятно истинско и настръхващо близо до лицето от плащаницата

Учени в Италия попаднаха в заглавията на вестниците тази седмица, след като заявиха, че известната Торинска плащаница датира от живота на Исус преди около 2000 години.

Сега изкуственият интелект преосмисли как всъщност може да е изглеждал Божият син въз основа на ценната реликва, за която се твърди, че има отпечатък от лицето на Исус.




MailOnline попита инструмента за изкуствен интелект Merlin: „Можете ли да генерирате реалистичен образ на Исус Христос въз основа на лицето от Торинската плащаница?“

Резултатът, генериран от AI, предполага, че Христос е бил бял с големи сини очи, подстригана брада и белези от тръни по лицето.

И така, виждате ли приликите с известния свещен отпечатък?

За някои историци Торинската плащеница – съхранявана в параклис в центъра на италианския град – е една от най-светите реликви на християнството.

„Твърди се, че плащеницата е погребалният саван, който е увивал разпнатия Христос, когато е бил положен в гроба“, каза Тим Андерсен, изследовател в Технологичния институт на Джорджия, който не е участвал в новото изследване.

„Няма правдоподобно научно обяснение как може да е било изковано или дори създадено от естествени процеси.“

Когато е била изложена за първи път през 1350-те години, Торинската плащеница е рекламирана като действителната погребална плащеница, използвана за увиване на осакатеното тяло на Христос след разпъването му.

Известена също като Светата плащаница, тя носи бледо изображение на предната и задната част на брадат мъж, което за много вярващи е тялото на Исус, чудотворно отпечатано върху тъканта.

Изследванията през 80-те години на миналия век изглежда развенчаха идеята, че е реална, след като я датираха от Средновековието, стотици години след смъртта на Христос.

Но италиански учени, използващи нова техника, включваща рентгенови лъчи, за да датират материала, са потвърдили, че плащът е бил произведен по времето на Исус преди около 2000 години.

Удивителните открития придават достоверност на идеята, че бледа, окървавена шарка на мъж със скръстени напред ръце е оставена от мъртвото тяло на Исус.

Платът изглежда показва бледи, кафеникави изображения отпред и отзад, изобразяващи мършав мъж с хлътнали очи, висок около 170 см до 180 см.

Белезите по тялото също съответстват на раните от разпъването на Исус, споменати в Библията, включително белези от тръни по главата, разкъсвания по гърба и синини по раменете.

Историците предполагат, че кръстът, който е носел на раменете си, е тежал около 136 кг, което би оставило синини.

Библията твърди, че Исус е бил бичуван от римляните, подравнявайки разкъсванията по гърба, които също са поставили венец от тръни на главата му преди разпятието.

Новото изследване противоречи на констатациите от 80-те години на миналия век, че плащеницата датира далеч от времето на Исус.

Тогава екип от международни изследователи анализира малко парче от плащеницата с помощта на въглеродно датиране и установи, че тъканта изглежда е била произведена някъде между 1260 и 1390 г. – през средновековния период.

Авторите на новото проучване обаче твърдят, че въглеродното датиране не би било надеждно, тъй като тъканта е била изложена на замърсяване през вековете, което не може да бъде отстранено.

Нещо повече, както отбелязва Андерсен, няма начин да се обясни как е могъл да бъде изкован със средновековна технология.

„Въпреки че автентичността не може да бъде установена, би трябвало да е сравнително лесно да се определи дали това е средновековен фалшификат“, каза Андерсен.

„И все пак, въпреки десетилетия на научни тестове и рецензирани статии за него, това заключение никога не е било демонстрирано.

„По-скоро доказателствата непрекъснато сочат встрани от каквито и да било известни техники за коване.“

Какво представлява инструментът Merlin AI?

Merlin - разработен от едноименна калифорнийска компания - описва себе си като "най-мощния" чатбот с изкуствен интелект в света.

Той използва множество AI модели, включително GPT 4 – същият, който е в основата на ChatGPT на OpenAI – както и Gemini на Google и други по-малко известни модели като Claude, Opus и Mistral.

Предлага се за десктоп и като приложение като разширение за Chrome, което означава, че се инсталира в браузъра Chrome на Google, за да подобри функционалността му.

Така че веднъж инсталирани, потребителите могат да търсят в Google както обикновено, но да получават обобщения за търсене, генерирани от AI от Merlin.

Потребителите могат също да кликнат върху странична лента, за да водят текстови разговори, да намират отговори на въпроси и да генерират изображения с Merlin.

Калифорнийската фирма казва: „След ден с Merlin AI има голям шанс никога повече да не използвате Google.

„Снабден с авангардна AI чат технология, нашият AI чат бот е по-умен, по-забавен и по-гъвкав от всеки друг на пазара.

„Независимо дали имате нужда от помощ за задача, остроумно завръщане или просто някой, с когото да прекарате времето си, чатът с изкуствен интелект Merlin ви покрива.“

Платформата беше пусната през декември 2022 г. малко след ChatGPT и надхвърли 1 милион потребители в рамките на една година, описано като „метеоритен“ растеж.

Междувременно ChatGPT има около 180 милиона потребители, според whatsthebigdata.com.