20.08.2024 13:08

Торинската плащаница е от библейски времена: Ново изследване

Видян 716 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново изследване на Италианския институт по кристалография към Националния изследователски съвет доказа, че Торинската плащаница не датира от средновековието, а от библейски времена, което прави възможно в нея наистина да е било положено тялото на Христос преди неговото Възкресение. 


То е било проведено с широкоъгълно разсейване на рентгеновси лъчи (WAXS). Този метод позволява да се измери естественото стареене на ленената целулоза и да се преобразува във време, минало от момента на изготовянето на плата. Научният екип е изследвал 8 неголеми образци тъкан от Туринската плащаница, за да вникне и в най-малките детайли на структурата на платното и целулозата.


Тя, както пояснява Daily Mail, се състои от дълги молекули захар, които с времето се разпадат, показвайки колко дълго е  служила тъканта.


Ръководителят на екипа Либерато Де Каро заявява, че резултатите от теста от 1988 г., който досега се смяташе за меродавен и датираше плата от края на 13-и-началото на 14-и век трябва да бъдат приети за некоректни, тъй като са неправилно извлечени, поради замърсяване на тъканта и ненапреднали по онова време технологии спрямо днешните. 


Daily Mail напомня, че са публикувани над 170 научни работи за тайнственото платно, много от които потвърждават автентичността му.  Вече е доказано също, че изображенията по тъканта, очертаващи силуетно брадат наранен мъж НЕ са плод на оцветяване, нагряване или други подправящи средства. 


През 2017 г. категорично се доказа, че на плащаницата има следи от кръв на жертва на мъчения. Изследователите идентифицираха креатинин и феритин, каквито биват намирани при пациенти, понесли силови травми. Така беше отхвърлена тезата, че лицето на Исус е било нарисувано от средновековни фалшификатори.


Макетната възстановка на лицето и тялото на висок 181 см мъж от плащаницата по следите, направена на база най-съвременните технологии, която 19 минути видя при посещение в Болоня, поразително напомня на образа, с който сме свикнали да виждаме Христос на иконите и в пластиките. 


Пламен Веселинов 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ханс Клуге

Маймунската шарка е контролируема и не е новият Ковид: СЗО

Висш представител на Световната здравна ...

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Развържете кесията

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Този вторник ще се наложи да развържете кесията. Ако