Свързани новини

23.12.2020 09:41

С 65 млн. продадени плочи и концерти за 80 000 души Емил Димитров е №1 в бг музиката

Видян 5406 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Днес най-голямата българска попзвезда Емил Димитров, на когото по странни причини няма кръстена дори една уличка в София, щеше да стане на 80 г. По данни на Билборд той е продал над 65 000 000 плочи по света и у нас (до 1989 г., когато - само за сравнение - Лили Иванова празнува 1 млн. продадени продукта и си дава златна плоча, като едва напълва втора зала на НДК - научен факт). 40 млн. от плочите са продадени в бившия Съветски съюз - днес 15 държави. Там е и неговият рекорден концерт за 80 000 души на стадион Динамо в Москва, но пълни безброй пъти най-големите стадиони в Русия, Украйна, Беларус и другите републики (сред 15-те тогава са членовете на ЕС Естония, Латвия и Литва, както и нашумелите напоследък Армения, Азербайджан, Киргизстан). Той е първият и единственият ни попмузикант не просто с издадена зад Желязната завеса плоча като композитор и певец, но и с класирани хитове в европейските класации, които се пеят на няколко езика. Преди 50 години подписва договор с френската музикална компания - гиганта EMI Pathé-Marconi, която издава първия му френскоезичен сингъл L'amour c'est toi. От 1969 г. до средата на 70-те години той има концерти във Франция, като лансира и наши изпълнители на фолклорни песни като възражда в работа с тях песента Дилмано, дилберо. Но води и по-млади колеги от попмузиката като шансонерката Богдана Карадочева. Само турнето му във Франция с нея през 1972 г. е с 30 концерта, които изнасят в най-престижните зали на Париж и други градове. По същото време Лили Иванова, която не е поканена, нито впечатлява някого от западните импресариа, си стои в квартирата. Само за сравнение.
Във Франция Димитров записва песни в студията Pathé-Marconi, Disques Barclay, Riviera и Orpheus. През същата година певецът записва дългосвирещата си плоча Танцувайте с Емил, която е първият български албум, записан и миксиран на четирипистов магнетофон.
Песента му Джулия, посветена на българската светска дама в Париж Джулия Бул, става европейски хит в края на 1972 г., и заема челни места в много европейски класации. Емил Димитров е единственият български певец и композитор с десет хита в европейските класации, включително в чартовете на Франция, Белгия и Холандия.

Емил Димитров става първият български член на Съюза на френските композитори през 1971 г. Никога обаче не е приет в Съюза на българските композитори.
Песента на Емил, наречена Моника (български вариант: Моя страна, моя България, която за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.12.2020 19:15

    Емил Димитров е институция в българската музикална култура. Той никога не е зависил от държаната, критици,пруфесори,журналисти, клюкари, завистници и др.Никога не се е съобразявал с тях и те си го знаеха. Народът също Затова е велик и самотен. Емил и Гунди са двамата най-чисти самородни български таланти признати от света.

RSS

Най-нови

Раждаемост

Свещеник обвини Холивуд за ниската раждаемост

Западната развлекателна индустрия успя ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Трудно ще се подчинявате на правилата днес

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Трудно ще се подчинявате на правилата днес и всякакви