Свързани новини

29.11.2020 09:36

Само 4% не се хващат на фейковете, как да не бъдем идиоти: какво да правим с времето в карантина

Видян 3849 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България изостава с много и все повече на последната позиция по медийна грамотност. Положението е трагично, а властта не предприема нищо, защото от неадекватност и неинтелигентност не знае, че над 60% от фалшивите новини изобщо не са за политика - за здравето са. Положението е още по-страшно при пандемия, каквато преживяваме цялата тази дълга година. По този повод посветихме днешния си лайфхак на фейковете. Чудесно е да отделим някоя минута - сега е точен момент, в карантина или не, за да придобием навиците на добрия журналист, които са елементарни и се развиват, така че да не се чувстваме после идиоти, хванали се на тъпотии. И да вземем най-накрая да спрем да избираме неподходящи крадци, когато имаме възможност. Шансът ни се открива след 100 дни.
Американските проучвания, направени покрай кампанията за президентските избори в САЩ, сочат, че едва 4% от хората разпознават фалшивите новини. Цели 96% се хващат.
Основното правило, което предпазва от такава кретения е "ъпгрейднатия" основен принцип на журналистиката - да се проверява повече от 1 независим източник на информация. Аматьорите обикновено го разбират като 2. Обаче истината е, че за да бъдем спокоен, човек трябва да провери поне 5 източника. Защо? Защото често не знаем, както по света, така и у нас, кой сайт и вестник на кого принадлежи. Още след миналата глобална криза и този бизнес като повечето се консолидира, само че без новите по-едри собственици да разкриват, че стоят зад дадени медии. Така по-лесно се "пере" информация - уж човек гледа няколко различни медии, а се оказва, че източникът е един.
По тази причина съветваме - четете поне 5-6 източника. И задължително - не търсете само


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 29.11.2020 18:14

    Ами, това е целта - уплашени, направо панирани хора, които ще се съгласят на каквито и да е рестрикции. Тактика, древна като света. За да ползваш няколко независими медии трябва да владееш, или поне ползваш пасивно, 2-3 чужди езика.80% от българите не са там - инфото им тече от БТВ, БНТ или НОВА. Нищо чудно, че хорицата са паникьосани. Не е само при нас и по света е така.

  • 001 унищожиха хората 29.11.2020 12:34

    В България няма нормална и отговорна медийна среда, всичко е купено и слугинажно обслужва властта. Не е възможно всички медии по цял ден да облъчват и без това доведеното до страх и паника от беднотия население със страшни и зловещи новини за К19. По цял ден от всички медии

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се чувствате малко изолирани или неразбрани от другите

Днес може да се чувствате малко изолирани или