21.08.2024 14:15

Православният храм на Сена до бг посолството и Айфеловата кула е хит (ВИДЕО и ФОТОГАЛЕРИЯ)

Видян 1650 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Видим отдалеч със златните си куполи в стила на нашата руска черква на жълтите павета, православният храм Св. Троица в Париж е една от атракциите, които привличат далеч не само ортодоксални да го посетят. Разположен точно до българското посолство срещу прочутия мост Алма, където загина принцеса Даяна, той е и на две крачки от Айфеловата кула. Трябва само да се следва брегът на Сена в сърцето на френската столица, за да се озовете след неколкостотин метра пред най-яркия стар символ на Града на светлината.



ВИЖ НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ ТУК!

За да влезе в черквата, открита през 2016 г., трябва да преминете през помещение, където освен скенери с охрана – в нея има и българско участие, която грижливо проверява за терористи, има и православна книжарница, в която могат да се намерят от книги на ортодоксална тематика през т.нар. платки – типичните руски шалове – с традиционен и с по-съвременен дизайн, та до матрьошки.

Попаднали в двора на храма, се изумявате от комбинацията на съвременна архитектура в основата с традиционните за православните храмове в руската им визия златни куполи, показващи източно влияние.


ВИЖ ВИДЕО В ХРАМА ТУК

Вътре няма и помен от импозантната фасада – интериорът е скромен и по размер, и по подредба, лишен от излишества, за да се подчертае позлатата на някои наистина много ценни икони и на впечатляващия иконостас. За да бъде още по-силно въздействието, дискретно се чуват песнопения.




Най-ценната от иконите изобразява Св. Александър Невски, на когото е кръстена и главната софийска катедрала.

Освен да запали свещ, като цената всеки сам я определя, защото прави дарение за храма в урна с надпис, предназначена за ктиторство, човек може също да измие ръцете и очите си със светена вода – точно до иконата на Св. Александър Невски в съседство с входа на черквата. И пак да дари в специална кутия.

Може и да поговори със свещеника, който има – както много руснаци – прекрасно отношение към България.

По време на нашето посещение, нито един от другите дошли да разгледат храма, не беше православен – туристи от САЩ, Италия и французи. А олимпийските игри, между основни обекти на чиито състезания се намира черквата, бяха допълнителен стимул за насърчаване на посещенията.

Православният храм Св. Троица беше единствената забележителност на Сена, която не бе показана по време на откриването под режисурата на Тома Жоли.

Но никой у нас – дори Светият Синод, не се възмути от това. А от съвсем други неща, които нямат общо с православието.

 

Борис Ангелов

Париж



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв