Свързани новини

14.06.2018 09:40

41% от българите живеят в пренаселени жилища

Видян 2964 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 41% от българите, или 4 от всеки 10 живеят в пренаселени жилища при средно 17% в целия ЕС, сочи изследване на Евростат за състоянието на жилищния фонд, публикувано в сряда, Данните са към 2016 г. Това означава, че всеки от тях живее на по-малко от 25 квадратни метра площ, а ако са тийнейджъри, не разполагат със своя самостоятелна стая.


15% от населението в България (около 1,1 млн. души) живеят в жилища, които се обитават от повече от едно семейство. Най-често това са няколко поколения, които живеят под един покрив. Според изследването не е рядкост у нас заедно да живеят по три поколения, т.е. по 6 до 9 човека върху площ от 60-70 квадратни метра. В много от случаите те не живеят така целогодишно, а просто възрастните родители идват да живеят при децата си в градовете през зимата, тъй като през този сезон условията в техните жилища са по-тежки, пише 24 часа.


Според същото изследване около 80% от децата в България под 18-годишна възраст, както и около 60% от младите хора на възраст между 16 и 29 години са членове на домакинства, които живеят в пренаселени жилища.


Жилищното положение обаче не е еднакво навсякъде. То е най-тежко в градовете и особено в големите, където 48% от населението живее в пренаселени жилища при средно 18% в ЕС. В малките градчета това се отнася за около 40% от хората при средно 15% за ЕС.


В селата положението е точно обратното. Там само за 33% от хората може да се каже, че живеят на тясно при 15% средно за ЕС, и в тези райони има доста пустеещи жилища.


В българските села пустеят около 560 хиляди жилища, или 43% от сградния фонд е необитаем.


В градовете необитаеми са 650 хиляди жилища, но това представлява само 25% от всичките.


Всъщност в България има сравнително много необитаеми жилища. В около 1,2 млн. жилища от общо 3,9 млн. никой не живее постоянно, а това прави 31% от всичките.


Обяснението за това не е само намалението на населението - в България от над 25 години няма естествен прираст. В същото време има голяма емиграция на българи извън страната, а вътре населението мигрира от селата към градовете, най-често към по-големите и особено към столицата.


В някои райони на страната като например в Северозападна България на практика няма почти никакъв жилищен пазар и цените на апартаментите дори в големи градове като Видин, Монтана и Враца са най-ниските в страната.


На фона на пренаселеността на апартаментите в градовете обаче публикувани наскоро данни на НСИ за жилищното строителство показват, че вместо да има бум, през 2017 г. всъщност е имало спад.


Според данните за влезлите в експлоатация жилища броят им през 2017 г. е бил само 8834, което на практика е с 5% по-малко от пуснатите на пазара през 2016 г.


Очевидно не става въпрос за някакъв временен спад, тъй като те са с 11% по-малко, отколкото тези, пуснати на пазара през 2014 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Зомбори спечели Като две капки вода

Зомбори спечели Като две капки вода

Владимир Зомбори спечели 12 сезон на ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Може да се наложи да се примирите с някои не дотам перфектни условия

Може да се наложи да се примирите с някои не дотам