Свързани новини

23.01.2020 10:14

Проф. Христина Вучева: Хидроинженер, а не юрист ще разреши водната криза

Видян 8853 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Проф. Христина Вучева, БГНЕС


 


Ще припомня някои елементи на водната криза в София от ноември 1994 г. Това би могло да помогне при настоящите решения за кризата с водата на град Перник, както и за оценката на състоянието на сектора ВиК.

През ноември 1994 г. настъпва криза с водата за питейни нужди на столицата. Нивото на язовир „Искър“, основен източник на вода за София, е спаднало значително. Приема се, че основната причина за това е сушата, но има и много други обяснения, като например, източване на язовир „Искър“ от Кремиковци ЕАД и от други не толкова ясни ползватели на водата в язовир „Искър“ и язовир „Огняново“. Настъпва паника в столицата. Току-що назначеното от президента Желю Желев служебно правителство се заема веднага с решаването на тежкия проблем. Приема се специално за кризата постановление №285 от ноември 1994 г. В него се утвърждават следните мерки:

а/ лимит за ползване на вода от язовир „Искър“ за София;

б/ мерки за ограничаване на водоподаването от язовира за Кремиковци ЕАД;

в/ реконструкция на мрежата за водоподаване в София с пари отделени от държавния бюджет – приложена е програма за тези цели;

г/ подземните съоръжения за водовземане при бент Панчарево, се изваждат от активите на Кремиковци и се предават на държавното предприятие ”Язовири и каскади”

Същото се прави и с язовир „Огняново”, който се оказва, че до тогава е собственост на Кремиковци ЕАД.

д/ започва незабавно изграждане на връзката Скакавица-Джерман, за да се докара вода от каскадата Белмекен–Сестримо към язовир „Бели Искър“ и от там – в язовир „Искър“.

Активно участват всички хидроинженери, които работят в тогавашната организационна структура „Национален съвет по водите”, който се ръководи от професор–хидроинженер. Този съвет е държавният орган, отговорен за управлението на водите в България.

Няма данни в създадения правителствен щаб по кризата с водата да участват прокурори и следователи.

Изграждането на съоръжението Джерман-Скакавица трябва да увеличи притока на вода в язовир „Бели Искър“ и от там в язовир „Искър“. Неговото строителство се възлага на строителни войски. Въпреки че има голяма съпротива от населението по местата, през които ще минава изграждането на връзката „Джерман-Скакавица”, строителството се осъществява за 35 дни. Строителите и техниката им се охраняват от полицията. Съоръжението е завършено в срок и открито на 1 март 1995 г. от новия премиер Жан Виденов, според който строежът е бил правилното решение.

Това са забравени факти и събития, които, за съжаление, 25 години по-късно се повтарят.

На 18 януари 2020 г. по телевизиите се предава директно от МС заседание, на което министър-председателят Бойко Борисов, няколко министри и кметовете на Перник и София решават как да се докара вода, за да се спаси Перник от кризата започнала също с неясно изчезване на водата от язовир. Проблемите, както се вижда, са еднакви със събитието отпреди 25 години, но сега през 2020 г. в обсъждането на решенията не участва нито един хидроинженер. Въпросите по управление на водите не са в отделно управленско звено и вместо от професор-хидроинженер, тази дейност е поверена на министър с прозвище Ревизоро. На съвещанието присъства и най-много обяснява как ще се реши проблема, един юрист с голям опит в приватизацията и в управлението на холдингови структури. Той сега е министър на икономиката. Неговото ведомство обещава през 2018 г., че с получените около 800 млн. от държавния бюджет, ще ремонтира всички язовири в страната. Задачата за ремонт на язовирите възниква, защото от няколко години много медии напомнят за лошото състояние на язовирите, установено по повод тогава на многото дъждове и буквалното удавяне на няколко града. Не е известно министерството на икономиката да е започнало да ремонтира, или пък да обяснява къде са сега тези 800 млн. лв. бюджетни пари.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Тихомир Томов 23.01.2020 14:41

    Пожарникарите само източват и нищо не пълнят

  • 003 Anonimen 23.01.2020 13:17

    10 правителства назад във времето не могат съвкупно да стъпят на малкия пръст на проф. Вучева.

  • 002 Той не е и бояджия 23.01.2020 12:54

    Истината за Социализма Каква беше България (2014-2017) http://zelka.org/details.php?id=590967&hit=1 КОСТАДИН ЧАКЪРОВ България която съградихме до 1989г. (2019) http://zelka.org/details.php?id=591117&thanks=1

  • 001 Anonimen 23.01.2020 12:25

    Другарко Вучева,ПРОБЛЕМА е там,че ТОЙ НЕ е и ЮРИСТ!!!

RSS

Най-нови

пенсии

8,5 млрд. лева са разходите за пенсиите към края на май

Разходите за пенсии към края на май са 8,5 ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Гледайте да закусите добре

Гледайте да закусите добре, защото през деня от работа