Свързани новини

08.01.2021 13:41

Как измамиха Живков след оставката му - няма гаранции в бг политиката

Видян 9216 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В продължение на вчерашния ни разказ за Операция Наследник, чието време за задействане Борисов като че ли изпусна, напомняме историята на Тодор Живков, когото многократно е посочвал за свой учител в този занаят. Още повече връзка между двамата лидери тези дни направи Жени Живкова в изненадваща своя поява по бТВ, което ни дава и "информационен повод". Фактите и обстоятелствата са любопитни, защото са поучителни и показват, че няма договорка, която не може да се наруши в българската политика, нито гаранции, които могат да се дадат, но да не се изпълнят. Историята е разказвана пред нас от сина му Владимир и присъства в писмен вид в мемоарите на тогавашния вицепремиер Георги Йорданов.


Неосигурил си наследник, пропуснал момента, вместо да разиграе, наистина да подаде оставка в края на 1988 г., Живков прави последен опит да напусне властта с гаранции на на заседание на Политбюро на ЦК на БКП на 9 ноември 1989 г. Смята, че прави изпреварващ ход преди пленума на ЦК на БКП на следващия ден. Хвърля нова, този път истинска оставка и очаква гаранции - запазване на парадния при соца пост на председател на Държавния съвет на НРБ ( де факто президент на републиката), както и привилегиите си като обитаването на резиденцията в Банкя, която е негов дом - той няма собствено жилище. Доверява се на подчинените си, които му създават спокойствие и уж се съгласяват.


Защо на другия ден Тодор Живков гледа като изоглавен на популярните кадри, на които е като паднал от небето? Защото оставката му е поднесена пред пленума от тогавашния премиер Георги Атанасов като отказ и от двата поста, които заема - както на генерален секретар на ЦК на БКП, така и на председател на Държавния съвет на НРБ. Според протокола му е изказана "дълбока благодарност" от поелия и двете длъжности Петър Младенов, но той знае, че това е само прах в очите.


Живков разбира, че е измамен, след като 35 години е изигравал всички. Ударът е чутовен!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако се съсредоточите върху