Свързани новини

01.06.2009 16:26

Първи случай на свински грип в България

Видян 2057 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България е регистриран първият случай на човешки грипен вирус - грип от типа А (H1N1), по-известен като свински грип, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, цитиран от БГНЕС.


Касае се за български гражданин, пребивавал в САЩ и пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам до София на 27.05.2009 г. На 29.05.2009 г. се появяват първите симптоми на респираторно заболяване, а на 30.05.2009 г. същият търси медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване.
Днес действащата система за надзор на заразните болести регистрира първия в България потвърден случай на човешки грипен вирус от типа А (H1N1). Резултатът от изследването, проведено по метода полимеразно-верижна реакция в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести е положителен. В съответствие с дадените от Министерство на здравеопазването указания, лекарят уведомява епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Незабавно е организирана консултация със специалист по инфекциозни болести и е извършено подробно епидемиологично проучване. Болният е изолиран и се лекува в специализирано отделение по инфекциозни болести, прилага се антивирусен препарат и към момента е в добро състояние. Открити са и се изследват контактните на пациента лица – 4-ма души, всички в добро състояние и без признаци на заболяването, които са под постоянно медицинско наблюдение. В съответствие с по-рано разпоредените от МЗ мерки и в изпълнение на Националния Пандемичен план са предприети всички необходими противоепидемични действия. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването. Ежедневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса. Министерството на здравеопазването своевременно ще информира обществеността за развитието на епидемичната ситуация. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей