Свързани новини

29.12.2021 11:22

Прокуратурата вика Рашков на разпит по делото Хемус

Видян 1987 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит в СГП по делото Хемус, обяви говорителката на СГП Десислава Петрова. ВИЖ ВИДЕО ТУК!



По думите й това се налага във връзка с думи на Рашков от 23 декември, изказани в ефира на БНР. Петрова цитира точното изказване на вътрешния министър: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме сигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.


„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза тя.


Петрова заяви още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.


„Ето защо той се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това той ще бъде призован, за да даде в качеството си на свидетел показания относно това каква информация му е известна”, посочи Десислава Петрова.


 В същото време обаче ГДБОП не са предоставили на прокуратурата никаква информация относно движението на 53 млн., за които е обвинен Борислав Колев. 


Въпреки че дълго време не беше известно изобщо да работи по аферата Хемус и стигна до скандал с МВР по въпроса, прокуратурата се опита да обясни, че всъщност тя е единствената, която прави нещо по разследването.




Десислава Петрова съобщи още, че Борислав Колев е бил разпитан на 22 декември пред съдия. С него е бил проведен и следствен експеримент.  В същото време той 3 пъти е отказвал да даде обяснение пред служителите на МВР и е изразил недоверие към ГДБОП по думите на Петрова.



Припомняме, че миналата седмица единственият обвиняем по аферата Борислав Колев поиска да разкаже за схемата и настоя за лична среща с вътрешния министър. Разпитът беше проведен в Софийската градска прокуратура, като Колев беше придружен от адвоката си. Там присъства и главният прокурор Иван Гешев. Според съобщение на държавното обвинение Борислав Колев е посочил конкретни имена, свързани с казуса и е поискал да не му бъде търсена наказателна отговорност. По-рано през същия ден Колев се срещна и с вътрешния министър Бойко Рашков.



Говорителят на СГП обяви и, че предметът на разследването по настоящото досъдебно производство е в значително по-голям обем и не включва единствено дейността на обвиняемия. Разследва се още дейността на множество юридически и физически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на паричните средства – от първоначалното търговско дружество, получател на средствата, през посредниците от т. нар. „фирми-бушони“ и до възможните крайни получатели, заяви Петрова Отделно от това в СГП се наблюдава и друго досъдебно производство за данъчно престъпление.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв