26.01.2023 15:01

МВнР на Северна Македония: Последните действия на София показват отстъпление пред провокациите

Видян 1561 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи на Република Северна Македония с внимание следи изявленията и действията, които идват от Република България, и със съжаление констатира, че последните действия на официална София не са в съгласие с договорената практика за подобряване на двустранните отношения.


Според съобщението действията на българските власти, представляват отстъпление пред провокациите на онези, които искат да попречат на усилията на двете правителства за стабилен и позитивен развой на отношенията между двете страни.


България извика за консултации посланика си в Северна Македония


Въпреки че прибирането за консултации на посланика в родната му страна е право на държавата, която го изпраща и е редовна дипломатическа практика, Министерството на външните работи изразява съжаление за тази стъпка, като я счита за неоснователна, неподплътена с валидни аргументи и непропорционално.


Република Северна Македония показа силен демократичен и институционален капацитет и чрез бърза и ефикасна процедура е образувано съдебно производство по отношение на последния инцидент, а извършителят е обект на следствени действия.


Николай Милков за случая "Пендиков": България ще вземе всички мерки, те вече са в ход


Допълнително чрез своите изяви на най-високо ниво президентът на държавата, премиерът и министърът на външните работи осъдиха инцидента, а външният министър посети София, както и пострадалия с цел ясно да демонстрира решимостта на държавните органи за обезпечаване на правната сигурност, безопасност и устойчив дневен ред.


Министерството на външните работи на РСМ ще следи внимателно всички изяви и действия на официална София, очаквайки успокояване на страстите и премахване на провокациите, с цел възвръщане на дипломатическата активност, на приоритетите към съвместните проекти, работните групи и т.н., които са в насока на запазване и насърчаване на добросъседските отношения.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към