В българския народ тече вътрешно разцепление

Свързани новини

24.07.2023 15:22

Уж за съдебна реформа, промяната в Конституцията става закон срещу Радев, а и ни вкарва в разделящ спор за миналото: А.Райчев

Видян 3323 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът нарочно изостря ситуацията и ги провокира да го "ударят". Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.



"Той се стараеше да отговаря с шамар на шамар, а сега отговаря с два на шамар", подчерта той.



Според него има и елемент на чувство на предателство:



"Това е разбираемо, въпреки че един политик не трябва да се ръководи от емоции".



По думите му Радев играе остро. Той смята, че много добре управлява държавата, в това време противниците му го дразнят самоцелно и се хвърлят срещу него, коментира Андрей Райчев в предаването "Преди всички". Той обаче се безпокои от това, че тече най-лошото:



"В българския народ тече вътрешно разцепление. Хората вече не могат да си говорят. Особено украинският въпрос просто побъркващо ги противопоставя - нещо, което в никакъв случай не трябва да допускаме, но така или иначе потече".



Измести се въпросът за промените в Конституцията и съдебната реформа, смята социологът:



"Не чувам нито една реакция или обсъждане на този дълго време надигащ се въпрос - сега ще променим Конституцията и ще оправим съдебната система. Отново чуваме, че нещо казват, не е много ясно какво. 3 теми въвеждат. Ограничават правата на президента и на служебните правителства. Това е много спорен въпрос. Въвеждат съвършено неочаквано темата за националния празник - тази тема е достатъчна, за да унищожи всеки дебат. Тя фокусира в себе си купища поддебати и те всички са свързани с нашата история. Когато се разправяме за миналото, спорът е много дълъг и крайно неуспешен - и двете страни завършват спора с убеждението, че са прави. Изобщо не разбирам защо такива опитни хора вкараха такива подправки в тази супа. Слагат такива подправки, че ние не усещаме вкуса на супата. България слезе от релсите на дискусията, която имаше - за съда и неговата независимост, прокурора, за контрола върху него и т.н., и минаваме на класическа тема, която един път вече сме минали през 90-те години".



За 30 години България няколко пъти изпада в положение, близко до кризисното, подчерта Райчев и добави, че тези служебни правителства няколко пъти са ни вадили от "реална каша".



Според него проблемът е персонификацията - прави се закон за човека, което е голяма грешка.



"Какъв е смисълът да обсъждаме тези въпроси, когато се бяхме събрали да обсъждаме въпроса за съдебната реформа, който наистина е труден", попита той.



Правителсвото е родено от революцията през 2020 г., припомни социологът и добави още - ПП бяха обединителите, но те излязоха от тази роля и минаха в ролята на една от партиите:



"Те заприличват на ДБ, но намаляват. Естественият им размер е под 15. В това време протекоха други процеси и Борисов беше мотивиран да им даде властта. Те не са я взели, на тях им е дадена властта. Като ти дадат властта, ти си пуснат под наем, ти не си собственик на апартамента. Те се държат като наематели в момента. Те стават по-нервни, озлобяват. Те са наематели и разбират, че за 3 минути той може да я вземе обратно властта. Реално Борисов държи властта, като им е дал те да са на сцената, но във всеки момент може да щракне с пръсти и те да изчезнат".



Сериозна опозиция няма, в тази роля е натикан президентът, смята Андрей Райчев:



"Борисов беше главният му противник. Тези двама генерали си мериха силата. Борисов добре се изтегли от бойното поле. Остави други да се бият с президента. Борисов изчаква. Това, което му се случва вече, е розов сън. Такова нещо той не е мечтаел. Той управлява - не той, но без негово съгласие нищо не става. В неговия сън има още един розов епизод - ако ПП-ДБ станат по-малки от "Възраждане", а ГЕРБ останат на първо място. /.../



"Възраждане" предлага на България още един преход. Не съм сигурен, че българският народ иска да влиза в преход. Последното, което ни трябва, е още един преход. Там ще се случи розов сън - защото изведнъж той ще се окаже спасител на нацията, т.е. обединител".



Райчев прогнозира:



"Ще им се предлага все по-голяма сделка на наемателите, защото ти държиш с ръка бушона и спираш тока, когато поискаш, за минути. От това идва тяхната нервност, защото тeхният живот не зависи от тях. А кога Борисов ще ги прекрати, е въпрос на интереси".



ДПС трябва да е официално част от властта, категоричен бе той и добави мнението си:



"ДПС със сигурност не е под командата на Анкара и не се ислямизира. Имат си своите кусури. Нищо различно от българските политици не правят - същото ниво на корупция съзирам. Ако с това си плащаме етническия мир и нормалните отношения с Турция, тази цена си струва".



Украинската война не е свършила, отбеляза още социологът. Според него до края на годината тя ще "паркира":



"Ние не трябва да допуснем и минимално съмнение, че ние сме съюзници на НАТО. Страшно лошо е, ако ние се окажем "троянския кон" и последиците ще са фатални. От друга страна не трябва да допуснем разцепление на българския народ. Проблемът не е до нашия елит, а до това той да успее да ни прокара и няколко месеца да спечели, надявам се до края на годината. Временна е ситуацията и не заради България".






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сутринта ще Ви води любопитството

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Сутринта ще Ви води любопитството и желание за