Руското послоство в София

Свързани новини

01.11.2023 09:40

ДАНС привика руски журналист, той се укри в посолството в София

Видян 1122 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, пише пресслужбата на вестника.


По-късно стана ясно, че Гацак е напуснал България днес.Наложените му принудителни административни мерки са заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България", посочват от ДАНС.



"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета".


Гацак работи в София от няколко години и постоянно публикува материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, като в частност обхваща въпросите на добросъседските и историческите отношения между Русия и България.


"Публикациите са и критични, особено когато става дума за оскверняването на паметниците на руските войници-освободители, спасили България от кафявата чума по време на Втората световна война". Журналистът припомня: "в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война от XIX в. Той неведнъж говори за благодарността на обикновените български граждани за това", пише rg.ru.



"Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната".



"А.А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна", пише още в изявлението на "Российская газета".


Говорителката на руското МВнР Мария Захарова заплаши днес с ответни мерки: "Това е пореден противоправен ход на натовците срещу руски журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки", написа тя в Телеграм.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със