13.05.2024 14:33

България с реакция към РСМ след речта на Гордана Силяновска-Давкова

Видян 634 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

Това се казва в позиции на президента Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев по повод на приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната Гордана Силяновска-Давкова.

    "България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват. Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", посочва държавният глава Румен Радев.

Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера като първата жена-президент на Северна Македония. По време на официалната си реч тя не използва конституционното име на страната си, което предизвика остри реакции от страна на Гърция и ЕК.


    "България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват. Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година", заявява премиерът Димитър Главчев.


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес късметът е на ваша страна

Днес късметът е на ваша страна, не го оставяйте да