"Почти в средата на годината нямаме позволителни за пасища. Правят ни актове, където ни срещнат и когато ни срещнат", обясни Тодор Диклиев.

Свързани новини

30.05.2024 11:30

Най-често срещаното пасище е намалено с 50% вследствие на слабо изпасване: Животновъди излизат на протест

Видян 309 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от 4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно.

Ще бъде вдигнат палатков лагер – "за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България, да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев, животновъд от Калофер.

"Не сме само животновъди на барикадата", уточни той.

Диклиев обясни, че систематично пред последните 25 години се ограничава възможността на животновъдите да извеждат животните на паша в Балкана заради "законови или извънзаконови мерки" за опазване на природата.

Животновъдите пишат до различни институции, включително МОСВ, и никой не им отговаря. Завели са и дело, но по думите на Диклиев "тези хора, които го правят, явно са много силни, защото пета година ни държат на първа инстанция в Карлово".

"Почти в средата на годината нямаме позволителни за пасища. Правят ни актове, където ни срещнат и когато ни срещнат", обясни Тодор Диклиев.

"Искаме да ни пуснат да пашуваме тази година. Както през миналата година режимът на пашуване - да може да изкараме животни!"

В предаването "Преди всички" той възрази срещу аргументите за опазване на биоразнообразието, с които се ограничава пашуването.

"Да направят един хубав мониторинг, да се види как е запазено биоразнообразието! Защото имаме доклад от 2013 г., който доказва – едно от тревните местообитания, най-често срещаното пасище е намалено с 50% вследствие на слабо изпасване. Те правят по окомерния метод мониторинг и казват, че всичко е преизпасано и ерозирано вследствие на пашата. В България няма институции, които да погледнат сериозно на нещата", твърди животновъдът, който призова "да се направи истински мониторинг, пасище по пасище".


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог