14.06.2024 09:49

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност в рамките на Г-7

Видян 943 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският лидер Владимир Зеленский подписаха 10-годишно споразумение за сигурност, с което Вашингтон се ангажира да продължи да подкрепя Киев в конфликта му с Москва.

Сделката беше подписана в рамките на срещата на върха на Г-7 в Южна Италия в четвъртък. В рамките на споразумението САЩ обещаха да "съдействат за възпиране и противопоставяне на всяка бъдеща агресия срещу териториалната цялост" на Украйна и да "подкрепят усилията на Украйна да спечели днешната война и да възпре бъдеща руска военна агресия".

"Политиката на Съединените щати е да подпомагат Украйна в поддържането на надеждна отбрана и възпиращ потенциал", се казва в пакта. Вашингтон се ангажира да подкрепя Киев по многобройни начини, включително чрез военна помощ, обмен на разузнавателни данни и икономическа помощ.


 Трайният мир за Украйна трябва да бъде гарантиран от способността на самата Украйна да се защитава сега и да възпира бъдеща агресия", заяви Байдън пред репортери след церемонията по подписването.

Във видеообръщение, публикувано в петък сутринта, Зеленский заяви, че договорът издига отношенията между САЩ и Украйна "до нивото на истински съюз". Той определи споразумението за сигурност като "най-силното споразумение с Америка през всичките 33 години на нашата независимост".



От 2023 г. насам Украйна е сключила подобни пактове с отделни държави от НАТО, включително Обединеното кралство, Франция и Германия. Според Зеленски Киев вече има 17 споразумения за сигурност с чуждестранни поддръжници, "а още десет са в процес на подготовка".

Договорите имат за цел да служат като дългосрочни ангажименти, без да предоставят на Украйна статут на член на НАТО. Подписаните досега документи обаче нямат силата на член 5 от Устава на НАТО - който предвижда, че нападение срещу един член трябва да се третира като нападение срещу алианса като цяло.

Киев официално подава молба за присъединяване към НАТО през септември 2022 г. Вашингтон обаче даде ясно да се разбере, че Украйна не може да стане член, докато не бъде разрешен въоръженият ѝ конфликт с Русия.


Пламен Валентинов


 Снимка: Kevin Lamarque, Reuters



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Анук Еме

На 92 години почина френската актриса Анук Еме

Френската актриса Анук Еме, звезда от ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Забележителен ден за любовни срещи

Забележителен ден за любовни срещи. Само не поставяйте