14.06.2024 16:18

Путин посочи условията за мирни преговори с Украйна

Видян 1379 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Владимир Путин заяви, че преди да започнат смислени мирни преговори, Украйна трябва да изтегли войските си от новите региони на Русия.

Москва отхвърля "претенциите на Киев за суверенитет над пет бивши украински региона, четири от които се присъединиха към Русия в условията на продължаващите военни действия. Хората в Донецката и Луганската народна република и Херсонската и Запорожската област гласуваха за прехода в края на 2022 г., въпреки че във всички тях продължават военните действия".

Украинските войски трябва да бъдат изведени от тези територии, заяви Путин в петък на среща с външния министър Сергей Лавров и други висши руски дипломати.

"Подчертавам: цялата територия на тези региони, както е определена от административните им граници по времето, когато са се присъединили към Украйна [през август 1991 г.]", заяви Путин.

"Нашата страна ще разпореди прекратяване на огъня и ще започне преговори в момента, в който Киев заяви, че е готов да вземе това решение и започне реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално ни информира, че вече не планира да се присъединява към НАТО", обеща руският лидер.


Путин очерта условията, след като осъди западните поддръжници на Киев за това, че уж му пречат да проведе мирни преговори с Москва, като същевременно обвини Русия, че отхвърля преговорите.

"Разчитаме, че Киев ще вземе такова решение за изтегляне, неутрален статут и диалог с Русия, от което зависи бъдещото съществуване на Украйна, самостоятелно въз основа на настоящите реалности и ръководейки се от истинските интереси на украинския народ, а не по заповед на Запада", заяви Путин.


На този етап Москва няма да приеме замразен конфликт, който би позволил на САЩ и съюзниците им да превъоръжат и възстановят украинската армия, твърди Путин. Пълното разрешаване на въпроса ще включва признаването от Киев на четирите нови региона, както и на Крим като част от Русия, настоя той.


"В бъдеще всички тези основни принципни позиции трябва да бъдат залегнали във фундаментални международни споразумения. Естествено, това включва и отмяната на всички западни санкции срещу Русия", заяви Путин.

Приемането на тези условия ще позволи на всички участници да обърнат страницата и постепенно да възстановят влошените отношения, каза президентът. В крайна сметка може да се създаде общоевропейска система за сигурност, която да работи за всички държави на континента, добави Путин, като отбеляза, че Москва се стреми към този резултат от години.


 


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей