14.06.2024 15:00

Основната заплаха за Европа не идва от Москва, а от критичната зависимост от САЩ: Путин

Видян 2579 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европа трябва да поддържа добри отношения с Москва, ако иска да запази статута си на един от центровете на световното развитие, заяви руският президент Владимир Путин в петък по време на среща с висши дипломати на страната.

Путин подчерта, че Русия е готова да работи заедно с Европа и настоя, че Москва няма лоши намерения, като изтъкна, че всички неотдавнашни изявления на западни представители за предполагаема руска атака са "глупости".

Президентът подчерта, че най-голямата "заплаха" за Европа днес не е свързана с Русия, а с все по-критичната зависимост на самата Европа от САЩ във "военната, политическата, технологичната, идеологическата и информационната сфера".

"Европа все повече е изтласквана в периферията на глобалното икономическо развитие и е потапяна в хаоса на миграцията и други неотложни проблеми", каза Путин и добави, че европейските граждани са лишени и от международна субектност и културна идентичност.


 Путин също така отбеляза, че днес много от европейските политически лидери и представители на европейската бюрокрация изглежда се страхуват повече да не изпаднат в немилост пред Вашингтон, отколкото да загубят доверието на собствения си народ. Този факт стана очевиден и след резултатите от последните парламентарни избори в ЕС, каза руският президент.

Междувременно САЩ просто "експлоатират" европейските лидери, като ги принуждават да купуват американски втечнен природен газ, който е почти "три-четири пъти по-скъп от газа в САЩ", и ги притискат да увеличат военната помощ за Украйна, като дори заплашват със санкции онези, които не се подчиняват, каза Путин.


Путин обяви, че ще спре огъня в Украйна, ако украинската армия се изтегли от четири области, вече завладени от руските сили.


В навечерието на мирната конференция за Украйна в Швейцария, на която Путин не е поканен, той очерта условия за мир напълно в противоречие с исканията на Украйна.


"Условията са много прости", заяви Путин и поиска изтегляне на украинската армия от цялата територия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в източна и южна Украйна.


"Веднага щом Киев обяви, че е готов за подобно решение, започне реално изтегляне на войските от тези области и също така се откаже официално от плановете за присъединяване към НАТО, ние от наша страна, незабавно, буквално в същата минута, ще наредим спиране на огъня и ще започнем преговори", каза Путин.


Руският президент акцентира, че действията на Москва ще бъдат мигновени и в същото време ще бъде гарантирано безпрепятствено и безопасно изтегляне на всички украински части.


 Пламен Валентинов




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични комуникатори

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични