21.06.2024 10:37

НАТО "навлиза в Азия": Путин

Видян 375 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАТО все повече измества фокуса си към Азиатско-тихоокеанския регион, което създава заплахи за сигурността не само на всички страни в региона, но и на Русия, заяви президентът Владимир Путин.

Руският лидер се срещна с виетнамския си колега То Лам в Ханой, ден след като подписа договор за стратегическо партньорство със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пхенян.

В речта си след разговорите във Виетнам Путин обяви, че страните "са проявили взаимен интерес към изграждането на надеждна и адекватна регионална архитектура за сигурност, основана на принципите на неупотреба на сила и мирно уреждане на споровете, в която няма да има място за избирателни военно-политически блокове".

"Позициите на Русия и Виетнам по тези въпроси до голяма степен съвпадат или са близки една до друга", заяви Путин.

На пресконференция по-късно през деня руският лидер отбеляза, че ситуацията в света се развива по начин, който изисква засилване на сътрудничеството с партньорите, "особено в онези области, които смятаме за важни, включително като се има предвид случващото се в Азия".
 
"Виждаме какво се случва в Азия, нали? Създава се блокова система... НАТО вече се премества там, сякаш за постоянно местожителство. Това, разбира се, представлява заплаха за всички страни в региона, включително и за Руската федерация. Ние сме длъжни да реагираме на това и ще го направим", настоя той.

Русия си запазва правото да предоставя оръжия на съюзници, тъй като Западът твърди, че може да въоръжава безнаказано Украйна, и може да изпрати оръжия с далечен обсег към Корейската народнодемократична република и други страни, добави Путин.

Миналия месец, в тънко завоалирана препратка към НАТО и други доминирани от Запада организации, Путин предупреди, че Азиатско-тихоокеанският регион "не е място за затворени военни и политически съюзи", като добави, че и Китай, и Русия смятат създаването на такива блокове за "вредно и контрапродуктивно".


 През 2021 г. САЩ, Обединеното кралство и Австралия създадоха партньорството за сигурност AUKUS, чиято основна цел беше да помогне на Канбера да се сдобие с ядрени подводници. Съобщава се, че Вашингтон се опитва да ускори членството на Канада и Япония.

Пекин осъди пакта AUKUS като опит за изграждане на "азиатско-тихоокеанска версия на НАТО", като миналата година говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин заяви, че той се основава на "манталитета на Студената война, който само ще мотивира надпревара във въоръжаването, ще навреди на международния режим за неразпространение на ядрени оръжия и ще навреди на регионалната стабилност и мир".

По-рано тази година китайското външно министерство също осъди НАТО като "ходеща военна машина, която предизвиква хаос, където и да отиде". Пекин обвини ръководения от САЩ блок в намеса в азиатските дела, като го заклейми като "ужасно чудовище", което е протегнало "черна ръка" към региона.


 Пламен Валентинов


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион