25.06.2024 12:23

Борисов попадна под политическия чехъл на Пеевски и Слави: Ивайло Мирчев

Видян 592 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борисов попадна под политическия чехъл на Пеевски и на Слави Трифонов. Сега дава заден и ще предложи правителство на малцинството, за да може в третия мандат ИТН да бъде използван като смокиново листо и заедно с малко депутати за цвят от „Величие“ и БСП да бъде съставено правителство. Това заяви бившият депутат и член на Изпълнителния съвет на „Да, България!“ Ивайло Мирчев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Според Мирчев подготовката за правителство на ГЕРБ и ДПС е започнала още в предизборната кампания. „В предизборната кампания беше направен анонс, едно своеобразно роуд шоу за бъдещото правителство. Борисов и Пеевски бяха заедно на доста места с министри, с кметове, имаше едни снимки, раздаваха пари“, допълни той.
По думите на Ивайло Мирчев въпреки победата, ГЕРБ по-скоро са загубили на тези избори - с един депутат по-малко и увеличена несигурност в парламента.

Той препотвърди позицията на ПП-ДБ, че не съществуват никакви условия коалицията да подкрепи или да участва в преговори за правителство на ГЕРБ.

„Бойко Борисов беше човекът, естествено под натиска на Пеевски, който прекрати разговорите за правителство в 49-ото Народно събрание. Ротацията трябваше да се осъществи. Ние искахме споразумение, с което да гарантираме пълноправното влизане на България в Шенген и в еврозоната, както и смяната на регулаторите на конкурсен принцип, а не със запазена квота за Пеевски. Това включваше и промените в Закона за съдебната власт, попълването на новия Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Само това да бяхме свършили, щеше да е повече, отколкото целият политически елит е постигнал през последните 20 години. С това България влиза на нова писта”, посочи Мирчев.

Той призна за грешките и компромисите от страна на коалицията в предходния парламент, но и затвърди тезата, че цената си е заслужавала, защото редица важни законопроекти са събрали подкрепа и са били гласувани, най-вече промените в Конституцията в частта съдебна власт. „Трябва да сме откровени с хората - приехме Конституцията дори в по-добър вариант от този, който си мечтаехме, когато протестирахме преди 10 години. Това ни прави горди и основната роля тук е на Христо Иванов“, заяви бившият депутат от ПП-ДБ.

Ивайло Мирчев е уверен, че коалицията не е изневерила на принципите си. „Ако бяхме го направили, първо, правителството щеше да го има, второ, ако наистина бяхме изневерили на нашите принципи, Пеевски щеше да използва това нещо срещу нас. Щяхме да бъдем атакувани, доста неща щяха да бъдат изкарани”, каза още той и добави, че ПП-ДБ не е предала избирателите си и това се потвърждава от факта, че 300 хил. души не са излезли да гласуват за коалицията, но не са го направили и за друга формация.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Трудна дилема ще имате днес

Трудна дилема ще имате днес. Вътрешните ви страхове и