26.06.2024 11:00

Най-разумно е с третия мандат да се изработи програма и експертно правителство: ИТН при Радев

Видян 389 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ние не от сега, говорим за експертен кабинет в условие на полит. криза като единствения възможен изход, заяви Тошко Йорданов на консултациите при президента.


 Според нас най-разумният вариант е с третия мандат да се изработи програма и експертно правителство с по- голяма политическа подкрепа, което да изпълнява тази програма.



 Ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите. Обърка и много прогнози. Но в същото време големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции. На тези консултации обсъждаме основно съставянето на кабинет с първия, с втория мандат. Но вие първи повдигнахте темата за третия мандат, в която вече се включиха и други партии" заяви президентът в началото на консултациите. И попита представителите на ИТН за конкретика по предложението им за „програмно правителство от експерти с широка парламентарна подкрепа с третия мандат”.


„Ниската избирателна активност е ужасяваща. Има сериозни съмнения колко всъщност са гласоподавателите в България. Защото след преброяването на има разлика от около 2 милиона души между фигуриращите в избирателните списъци и преброяването на населението. Недоумяваме защо не се актуализират избирателните списъци. Но че има отлив от изборите – има”, заяви Тошко Йорданов.


По думите му отливът на избирателите „се дължи предимно на политиците”.


По повод лансираните промени в изборната система от последните дни и исканията за въвеждане на гръцката система с бонус депутати например, държавният глава попита Тошко Йорданов как те гледат на темата с евентуални редакции на Изборния кодекс.


От ИТН използваха случая да припомнят искането си за президентска република, както и референдумите, които са опитвали да организират през годините и по темата със смяна на модела на управление, и с въвеждане на мажоритарната избирателна система.


"Много е възможно отново да организираме референдум скоро, ако продължава политическата каша", закани се Йорданов.


 



 


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.