Вижте първо по рода си невероятно видео на формирането на ембрион

Свързани новини

07.07.2024 17:00

Вижте първо по рода си невероятно видео на формирането на ембрион

Видян 11116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените са заснели първия случай на формиране на ембрион в ранен стадий, което може да помогне за разрешаването на "загадката" как се зараждат вродените дефекти при хората.

Австралийските изследователи наблюдаваха с изумление как клетките на ембриона на пъдпъдък пълзят около неговата белтъчна опорна структура - организират се в най-ранната форма на сърцето и първата фаза на гръбначния стълб и мозъка, наречена "неврална тръба".

Иновативна техника, използваща флуоресцентен протеин, е използвана за осветяване на тези клетки в малкия ембрион, докато екипът записва ранните моменти от оформянето му.

Поради сходството на ембриона на пъдпъдъка с човешкия вид в тези ранни фази изследователите планират да проучат в реално време какви ранни грешки на тези ембрионални клетки водят до вродени дефекти, за да помогнат за подобряване на бъдещите лечения за хората.

За първи път в историята учените са записали в реално време видео на ембрион в ранен стадий на формиране на "невралната тръба", която ще се превърне в мозък и гръбначен мозък.  За осветяването на този малък ембрион е използвана иновативна техника с флуоресцентен протеин.

Изследователите - молекулярни биолози от Университета на Куинсланд в Австралия - съобщават, че тези нови видеоклипове скоро ще помогнат на съвременната медицина да разбере вродените дефекти и как да ги отстрани, предаде dailymail.


Водещият автор на проучването казва, че около три процента от всички човешки бебета се раждат с вродени дефекти, най-често сърдечни дефекти и дефекти на невралната тръба.

Единственото налично лечение са операции, които се извършват само няколко дни след раждането, но в по-лоши случаи може да се наложи трансплантация на сърдечни дефекти.

Учените от Университета в Куинсланд създават генетично модифициран ембрион на пъдпъдък, който се формира, като същевременно произвежда отразяващ флуоресцентен протеин, наречен Lifeact.

Гените за създаването на тези протеини Lifeact са имплантирани в жив пъдпъдъчи ембрион чрез директно инжектиране в циркулиращите в кръвта му първични зародишни клетки.

Според д-р Мелани Уайт ембрионите на птиците [т.е. на птиците, като пъдпъдъка] са отличен модел на човешкото развитие, но особено в тези ранни фази на растеж.


"Развитието на много основни органи, включително сърцето и нервната тръба (от която се образуват главният и гръбначният мозък), е много сходно", казва тя.

Ембрионите на пъдпъдъци също така е по-лесно да се записват живи по време на растежа им, тъй като тънката черупка на яйцето е по-лесна за медицинската техника, която може да надникне през нея и да я остави необезпокоявана.  

Много е трудно да се заснемат тези етапи от ембрионалното развитие, тъй като те настъпват след имплантирането на човешкия ембрион в майчината утроба - обясни д-р Уайт.   

Тъй като пъдпъдъците растат в яйце, те са много достъпни за заснемане - отбеляза тя, - а ранното им развитие е много подобно на човешкото в момента, в който [човешкият] ембрион се имплантира в матката.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.