На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви.

Свързани новини

14.07.2024 19:30

Продължава борбата с пожарите на много места в страната

Видян 2406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо де се ограничат всички пожари. За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни:
"В момента в Хасковско над село Щит продължаваме да полагаме усилия, за да предотвратим разпространението на този големия пожар, който беше на площ повече от 73 000 декара от вчера. И продължаваме към днешна дата също да го гасим.


Всичко, което правим е по такъв начин да разположим нашите екипи, че на първо място да бъдат защитени населените места".


Какви са действията на Пожарната по отношение безопасността?


"По отношение на безопасността на нашите служители, когато работят в тъмната част на денонощието, обикновено са на безопасни места, където не влизат в пряко съприкосновение с фронта на пожара, освен ако не е в достатъчно безопасна за тях среда,, коментира гл. комисар Джартов.

Пожарът край кюстендилското село Преколница, който гореше от четвъртък на половин километър от границата със Северна Македония, е локализиран, но има все още няколко тлеещи огнища.


Днес в района пристигна тежка техника, която ще прокара пътища и ще осигури достъп на екипите по гасенето откъм село Цървен дол.


Ситуацията е под контрол, няма опасност пожарът да премине оттатък границата - увери началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност" - Кюстендил комисар Светлин Георгиев.


На четвъртия ден от гасенето на терен са три екипа на пожарната с 11 огнеборци, 10 горски служители, както и от "Гранична полиция". С дрон на Регионалната дирекция по горите се оглеждат опожарените площи.


Не се знае точно колко са те - теренът е много труден, недостъпен, но опожареното е повече от 500 декара - около 250 декара частна гора, ниски борове, гола площ, сипеи, казаха от Югозападното държавно предприятие.


Тежка техника прави просека от землището на с. Цървен дол, за да се предотврати евентуално разрастване към Байковска махала.


Говорителят на Областната дирекция на полицията Катя Табачка: Овладява се големия пожар. Има техника, правят и просеки от северната страна. Овладява се, засега има оптимизъм".


Същевременно днес след обяд в Кюстендилско са възникнали 4 нови пожара, при един от от тях е изгорял джип, който се е самозапалил на 62 км на автомагистрала "Струма".


Сухи треви и иглолистна гора пламнаха до пътя за село Слънчево, община Аксаково, област Варна.
По-рано този пожар възпрепятства движението по магистрала "Хемус" и то беше пренасочено през стария път София - Варна. Огънят се разраства.


Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново. Целият терен на пожара обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове.


На място днес пристигна и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Рискът от пожари продължава да расте. В следващите два дни почти цялата страна ще бъде с червен индекс - най-високата степен на опасност от бързо разпространяващи се и много силни пожари, трудни за овладяване.


Оранжев ще бъде индексът единствено в по-високите части на планините, където рискът от пожари остава висок.


Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури, които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение.


Източник: БНР




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец