23.07.2024 17:46

ЕС отмени срещата на високо равнище в Будапеща, за да „изпрати символичен сигнал“ на Орбан

Видян 1009 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планираната за август среща на високо равнище на ЕС по въпросите на външните работи ще бъде преместена от Унгария в Брюксел, потвърди първият дипломат на блока Жозеп Борел.

По време на пресконференция в белгийската столица Борел заяви, че блокът трябва да „изпрати сигнал, дори и символичен“, за да накаже унгарския министър-председател Виктор Орбан за неговата „мирна мисия“ в Украйна, която официални представители на ЕС осъдиха като противоречаща на политиките на блока.

В момента Унгария е ротационен председател на ЕС, а министрите на външните работи и отбраната на блока трябваше да се съберат в Будапеща в края на следващия месец. По-рано „Политико“ съобщи, че представители на ЕС планират да бойкотират срещата в унгарската столица.


Това отхвърляне идва, след като редица западни официални лица осъдиха Орбан заради посещението му в Русия, за да проведе разговори с президента Владимир Путин относно конфликта в Украйна. След приключването на обиколката си, която включваше и пътувания до Украйна, Китай и САЩ, Орбан обвини ЕС, че води „провоенна политика“.

В понеделник Борел заяви, че членовете на блока категорично са отхвърлили твърдението на Орбан, „само с едно изключение“, визирайки съседката на Унгария - Словакия. Словашкият министър-председател Роберт Фицо изрази подкрепа за унгарския си колега за неговата м

Борел освен това обвини Орбан, че „дисквалифицира“ политиката на блока, като добави, че действията му трябва да имат „официални последици“. Поради това беше решено „да се свика следващото [неофициално] заседание на Съвета по външна политика и отбрана в Брюксел“, добави Борел.

По-рано този месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отмени планирано посещение на еврокомисари в Унгария в знак на протест срещу действията на Орбан. Тя също така понижи нивото на представителство на Комисията на неофициалните срещи по време на шестмесечното председателство на Унгария на ЕС.


 


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мадуро печели трети мандат

Мадуро печели трети мандат

Николас Мадуро печели президентските ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Хубав старт на седмицата

Хубав старт на седмицата. Нещата ще се развиват леко,