09.07.2024 11:18

Орбан няма необходимото влияние, за да "сложи край на тази война": Зеленский

Видян 959 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан не разполага с необходимото влияние, за да преговаря за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна, смята Владимир Зеленский. Украинският лидер заяви, че би предпочел в тази роля да влязат САЩ, ЕС или Китай.

Миналата седмица Орбан посети Киев и предложи прекратяване на огъня, което Зеленски отхвърли. Оттогава той е ходил в Москва и Пекин, преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Що се отнася до това дали той може да бъде посредник, няма посредничество между Русия и Украйна", заяви Зеленский в понеделник по време на съвместна пресконференция с полския министър-председател Доналд Туск във Варшава.


"Само сериозни и силни съюзи могат да действат като посредници", добави Зеленски. Според него конфликтът няма да приключи чрез посредничество, а когато сила със силна икономика и силна армия може да окаже натиск върху Русия да се откаже.

"Има ли много такива държави в света? Няколко. Мисля, че САЩ са една от тях. Мисля, че Китай и ЕС", каза Зеленски. "Не само една държава, а целият Европейски съюз."


 Унгария пое ротационното председателство на ЕС през юли. Най-високопоставените представители на блока отрекоха и осъдиха дипломатическата мисия на Орбан като измамна операция, като настояха, че ЕС "стои на страната на Украйна" и не възнамерява да преговаря с Русия. Киев също така протестира, че пътуването на Орбан до Москва е било предприето "без одобрение или координация с Украйна".

Туск, който в понеделник прие Зеленский, за да подпише пакт за сигурност, се присъедини към критиките към совалковата дипломация на Орбан.

"Никой няма право да решава за формата на бъдещия мир от името на Украйна, без Украйна", заяви Туск пред репортери. "Никой няма право да действа от името на Полша или на целия ЕС, без пълно съгласие с Украйна и с всички нас, когато става въпрос за потенциални преговори с Москва."


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.07.2024 12:37

    Русия - Последната безчовечна империя

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще се проявите като работни пчелички

Днес ще се проявите като работни пчелички. Не се