08.08.2024 09:22

Ерозират устоите на парламентаризма и на редица държавни институции: Радев

Видян 391 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"В момента цялото ни общество преживява вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат по-разрушителен ефект дори от тяхното приемане. Това, че тези промени вече се връщат като бумеранг върху своите създатели, не е най-големият проблем. Проблемът е, че промените в Конституцията вече ерозират устоите на парламентаризма и на редица държавни институции  – Народното събрание, БНБ, Сметната палата, омбудсмана. За назначаването на ръководствата на тези институции професионализмът няма да бъде повече водещ критерий, а всяка партия ще търси удобен и лоялен свой човек, в когото ще привижда бъдещ евентуален служебен министър-председател.

Никога не бих легитимирал омерзително отношение към българския парламентаризъм. Вече  ясно заявих, че не участвам в конспирации и т. нар. преврати. Ако някой си е правил сметка да отстрани настоящия председател на Народното събрание, за да бъде сложен някой удобен нему, явно е забравил, че последната дума в процеса за назначаване на служебен министър-председател е моя", коментира президентът Румен Радев.

Радев свиква консултации с парламентарните групи днес от 17.00 часа във връзка с назначаването на служебно правителство. Вчера той посочи, че все още провежда разговори с хората, които са в листата от възможности. Списъкът става все по-кратък, защото от 10-те варианта за служебен премиер са останали седем, защото позициите на омбудсмана и неговия заместник не са попълнени. Рая Назарян, като председател на Народното събрание, вече отказа.

Настоящият служебен министър-председател Димитър Главчев, който е председател в неплатен отпуск на Сметната палата е готов да остане, ако бъде поканен. Подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че е възможно да приеме. Решението е в ръцете на държавния глава. Румен Радев напомни това, след като стана ясно, че е имало разговори за сваляне на Рая Назарян и избиране на нов председател на НС, който да е вариант за служебен министър-председател.


 


Президентът вчера обяви, че когато назначи служебното правителство - тогава ще обяви и датата за изборите.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Няма да се чувствате твърде комфортно днес


Няма да се чувствате твърде комфортно днес, но при