15.08.2024 11:30

Германия предоставя на полицията правото „тайно“ да претърсва жилища

Видян 295 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според проектопредложение за реформа, с което се запознаха Der Spiegel и RND, Федералната криминална полиция на Германия (BKA) скоро може да има право тайно да влиза в жилища и да ги претърсва.

Според документа полицията ще има право да инсталира шпионски софтуер на компютрите или смартфоните на заподозрените, както и да извършва тайни претърсвания в домовете им. Предполага се, че тези правомощия ще се използват само при изключителни обстоятелства.

Министерството на вътрешните работи защити инициативата, заявявайки, че BKA играе централна роля в борбата с международните терористични заплахи. Говорител отказа да обсъжда подробности за предложението, което все още е на много ранен етап, но в сряда заяви пред Der Spiegel, че агенциите за сигурност трябва да разполагат с необходимите правомощия, за да могат ефективно да противодействат на развиващите се заплахи.


Критиците изразиха опасения, че подобни мащабни намеси могат да подкопаят принципите на правовата държава, тъй като неприкосновеността на жилището е залегнала в член 13 от Конституцията на Германия. Освен ако не е налице „непосредствена заплаха“, настоящата процедура за претърсване изисква заповед от прокуратурата, а полицията трябва да информира лицето за конкретните подозрения и целта на претърсването.

Свободната демократическа партия не подкрепя „Щази 2.0“, заяви членът на Бундестага Мануел Хоферлин, визирайки прословутата държавна служба за сигурност на Източна Германия. Макар да призна необходимостта от „адекватни и мощни инструменти за разследване“, той отбеляза, че секретността на претърсванията е много обезпокоителна.


Германската асоциация на журналистите (DJV) също се обяви категорично против плановете, като федералният председател Мика Бойстер предупреди, че журналистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, могат да бъдат засегнати от тайни прониквания, напомнящи методите, използвани от „полицейските държави“.

Междувременно заместник-председателят на Зелените в Бундестага Константин фон Ноц защити плановете, като заяви, че в тези „сериозни времена“ BKA се нуждае от съвременни разследващи правомощия и ресурси.


 


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Не се опитвайте насила да направите нещо

Не се опитвайте насила да направите нещо, което не