01.09.2024 07:30

Виж дома на Т.Живков в развалини(ФОТОГАЛЕРИЯ)

Видян 869 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Резиденция Банкя бе дом на соцлидера Тодор Живков след смъртта на съпругата му Мара Малеева и до 16 ноември 1989 г. - дни след свалянето му на 10.11.1989 г. и старта на прехода в България.                      

Отвъртре вилата, разположена сред голям парк със специален лековит въздух, не бе нещо особено - два салона със съц мека мебел на долния етаж и неговата спалня и работните му помещения на горния, с малък - по-скоро декоративен басейн за разкош пак на ниското ниво.    


ВИЖ СНИМКИ ТУК!                        

До дома има достъп сестра Ани Младенова, която му мери кръвното, а пълнените с боб чушки и баницата на готвача бай Данчо са малката радост на управника на страната ни 33 години.                                    

След изгонването на Живков, новата власт в лицата на П.Младенов и А.Луканов временно и от популизъм дава имота за детски лагер, но бързо се преориентира и от 1990 г. го предоставя на японската милионерка и - по ирония на съдбата, добра позната на Живков мадам Масако Оя. Тя започва да организира и партита за оформящия се светски елит, на едно от които сме присъствали.                         

След като тя се оттегли, в имота остана маркиз Пиеро Жиларди -близък до нея, който мистериозно загина у нас, но преди това успя да се ожени за суперзвездата на художествената ни гимнастика Лили Игнатова. Неговите планове бяха да превърне парка на резиденцията в затворен компекс с тузарски вили, ала преждевременната му смърт сложи край на проекта.                                

Вместо да приватизира и да превърне резиденцията в луксозен хотел например, България остави на произвола този паметник на соцбрутализма в архитектурата в стила на световните образци от края на 70-те и началото на 80-те години.                      

Други два подобни поне за малко бяха използвани с туристическа цел - по времето преди да бъде убит, Илия Павлов взе резиденциите Перла край Приморско, също с уникален парк, която днес е развалина, както и Арбанаси над Велико Търново, където мултибосът, отстрелян на 7 март 2003 г. направи даже мини римска баня. Кътчето на Живков над Сандански е недобре поддържан хотел 3 звезди, в който е забавно да се спи в апартаментите му с огромни холове и мраморни бани с червени телефони, но много неудобни легла. И там най-впечатляващ е паркът със субтропична растителност и езерца.                     

Съдбата на други Живкови резиденции е по-добра: НСО и НИМ стопанисват Бояна, отново НСО държи Шабла, както и доста овехтялата бивша царска Евксиноград на морето. Симеон Втори си върна Кричим и частично Врана. По времето на соца те също бяха ползвани от соцвеличията.                     

Безрадостна беше съдбата на любимата резиденция на Живков над родния му Правец, попаднала в ръцете на ромски бизнесмен. В мафиотско леговище пък се беше превърнала онази до Русе.                 

Най-много грижи се полагат за любимите ловни резиденции на Живков, които днес са любими на новите управляващи, които имитират хобитата му, също както той - на царете.                                   

Борис Ангелов,

снимки:MySofia



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева