11.09.2024 15:00

Съдът допусна до изборите ДПС - Ново начало на Пеевски

Видян 473 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в парламентарните избори на 27 октомври. Така съдът допусна до участие във вота ДПС на Делян Пеевски.


Преписката от решението ще бъде изпратена на ЦИК и от изборната комисия ще бъде поискано незабавното регистриране на коалицията.


По безспорен и несъмнен начин е установено, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 2 септември 2024 г. в 00.05 часа по електронен път е подадено заявление по образец (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е отразено в регистъра, не е и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори.


Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция "Демокрация, права и свободи- ДПС", още в 00,05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път. Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок.


Разпоредбите на чл.18 а от АПК и чл.8, ал.2 от Закона за електронното управление (ЗЕУ) задължават административните органи да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия. Това налага извода, че заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно. Идентично тълкуване на закона е прието и в решение № 7665 от 10.08.2022 г. на ВАС по административно дело № 7039/2022 г., което се споделя изцяло от състава. В този смисъл е и решение № 369 от 19.10.2021 г. на Административен съд - Стара Загора по административно дело № 614/2021 г.


Върховните магистрати приемат, че ЦИК е допуснала нарушение на закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление във входящия регистър на коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., не му е дала пореден номер, не го е разгледала самостоятелно, а вместо това го е приложила към по-късно подаденото заявление на хартиен носител, подписано саморъчно от представляващите коалицията, приела е, че заявлението е подадено едновременно с друго такова - за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“ и е разгледала заявлението във връзка с него.


Изцяло несъобразени с разпоредбите на Изборния кодекс са и указанията за отстраняване на допуснати нередности, които ЦИК е дала на коалиция "ДПС-Ново начало".


Съобразно прогласените в чл.3 от Закона за политическите партии (ЗПП) принципи, политическите партии са доброволни сдружения на граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство. Те съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини и използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели.


В този смисъл решението за начина на участие в изборите - самостоятелно или в коалиция, принадлежи единствено на самата политическа партия. Чл. 127 от ИК поставя само едно ограничение в тази връзка- партията може да се яви на избори или самостоятелно или само в една коалиция във всеки отделен вид избор. При това забраната на чл.127 би била нарушена единствено в случай, че в конкретния вид избор определена политическа партия вече е регистрирана за участие, независимо дали то е самостоятелно или в коалиция с други партии.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Никога няма да достигнем Марс, ако Камала спечели: Мъск

Никога няма да достигнем Марс, ако Камала спечели: Мъск

Бившият президент Доналд Тръмп би се ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Настроението ви днес ще е просто завидно

Настроението ви днес ще е просто завидно. А това