30.09.2024 09:23

Вашингтон по същество изпълнява нарежданията на Израел: Турският външен министър

Видян 667 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израел е толкова успешен в лобирането пред американската политическа върхушка, че Вашингтон по същество изпълнява нарежданията на Западен Ерусалим, заяви турският външен министър Хакан Фидан.

В интервю за Турското радио и Телевизия Фидан се спря на неотдавнашния израелски въздушен удар по Бейрут, Ливан, при който беше убит политическият лидер на „Хизбула“ Хасан Насрала. Той добави, че последните събития са показали, че най-лошите опасения на Турция за разпространение на близкоизточния конфликт извън палестинския анклав Газа са се сбъднали.

„С други думи, ние казахме, че ако Израел не бъде спрян, той ще пренесе тази война на други места... Изглежда, че в Израел, сред [министър-председателя Бенямин] Нетаняху и неговия екип, има сериозно желание войната да се разшири в региона и те се опитват да напреднат в това“, каза той

Той обвини САЩ, че си затварят очите за действията на Западен Йерусалим, като заяви, че „ционизмът е пуснал корени в американската политика“.

„Фактът, че цялата власт на американската държава е превърната в структура, която служи на Израел... вече не е тревожен въпрос тук, а се е превърнал в общоприет факт. Това, разбира се, кара здравомислещите американци да се чувстват изключително неудобно“, казва Фидан.

Според външния министър някои американски политици не могат публично да се противопоставят на тази външна политика, ако искат да останат част от системата. „Те са в такова отчаяние“, добави той.

Фидан каза още, че Насрала е бил „важна фигура в региона“ и „празнотата, оставена от неговото отсъствие, ще бъде трудно да се запълни“.

Турция открито критикува отговора на Израел на изненадващата атака на Хамас срещу еврейската държава през октомври миналата година, която доведе до безпрецедентни разрушения в Газа, а президентът Реджеп Тайип Ердоган стигна дотам да сравни Нетаняху с нацисткия лидер Адолф Хитлер. Ердоган също така осъди израелското нападение срещу Бейрут, наричайки го „клане“, което „никой съвестен човек не може да приеме“.

САЩ остават ключов съюзник на Израел в региона, като му доставят оръжия. След убийството на Насрала американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ „напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу Хизбула“ и „други подкрепяни от Иран терористични групи“. Той добави, че „смъртта на Насрала от израелски въздушен удар е мярка за справедливост за многобройните му жертви, включително хиляди американци, израелци и ливански цивилни граждани“.


Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес е време да си дадете почивка

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес е време да си дадете почивка и да се порадвате на