20.01.2009 09:32

Данъчните приходи се сриват заради кризата

Видян 2037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнението на бюджет 2009 е поставено под въпрос още в самото начало на годината заради срива на данъчните приходи в резултат на световната икономическа криза, съобщава вестник "Дневник".


Проблемът беше признат в понеделник от двете основни звена, натоварени със задачата да подсигуряват със средства държавните разходи - Национална агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници". Най-притеснителни са очакванията приходите от ДДС (с най-голям дял от 47% в данъчните приходи) да паднат много под заложените във финансовия план. В годишния си отчет в понеделник изпълнителният директор на Агенция "Митници" Христо Кулишев съобщи, че от началото на годината вносът е намалял рязко до нива отпреди няколко години и очакванията са приходите от ДДС за януари да останат със 100 млн. лв. под планираните. Според представители на агенцията до края на февруари ще се види дали постъпленията ще започнат да се възстановяват, или ще последва още по-сериозен спад. Ако януарското темпо се задържи, за цялата година неизпълнението може да стигне 1.2 млрд. лв. За сравнение, през 2008 г. от ДДС върху вноса в бюджета са влезли 4.03 млрд. лв., а общо приходите от косвения данък са близо 7.5 млрд. лв. по неокончателни данни.
За проблеми с приходите признаха и източници от НАП, но без да се ангажират с точни данни. Според тях по-малко пари идват и от другите данъчни пера в бюджета. "Още в края на първото тримесечие ще се види, че при корпоративния данък и при данъка върху доходите на физическите лица събираемостта също не върви. Постъпленията от авансови вноски по данък печалба вече са занижени с две трети", каза източник от агенцията, пожелал анонимност. Въпреки лошите данни преразглеждане на бюджета засега не се планира, съобщили за "Дневник" източници от Министерството на финансите. Според експерти обаче става все по-вероятно финансовият план на държавата да претърпи ревизия след изборите. В сегашния си вид той има два основни буфера за справяне с ефектите от световната икономическа криза на обща стойност близо 5 млрд. лв. Първият е бюджетният излишък, заложен на 3% от прогнозния БВП, или 2.19 млрд. лв., който може да спадне почти до нулата. Допълнително управляващите задържат 10% от планираните нелихвени разходи на министерствата, откъдето идват още 2.9 млрд. лв. икономии. Бюджет 2009 вече получи сериозни критики от бизнеса, анализатори и опозицията, като една от основните забележки беше за заложения нереално висок ръст на икономиката (4.7%), на който се опират и завишени данъчни приходи. В понеделник Европейската комисия прогнозира забавяне на икономическата активност в България до 1.8 на сто. Сред основните фактори ще е силното отслабване на вътрешното потребление, което води и до намаление на приходите от данъци. Страната ще започне да се възстановява догодина, когато се очаква БВП да нарасне с 2.5%. Брюксел прогнозира и увеличение на безработицата до 6.3-6.4 на сто, което изглежда по-скоро символично спрямо драстичните съкращения в българските предприятия.
"Прогнозата за растежа е твърде песимистична на фона на прогнозираното скромно увеличение на безработицата", коментира Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана трейдинг". По думите му все още силното вътрешно потребление може да генерира по-висок растеж, но и безработицата ще бъде по-висока. Според Цачев правителството не трябва да се впуска в огромни харчове за всички области като много други страни, а да подходи внимателно и да се насочи в определени сектори. Все пак според Брюксел българската икономика би трябвало да преживее кризата далеч по-леко в сравнение с повечето нови страни - членки на ЕС. Заедно с Румъния, Чехия и Полша страната ще успее да избегне рецесията, смятат от комисията. Като положително за България може да се приеме и намалението на дефицита по текущата сметка под 20% от БВП. Комисията очаква и бюджетен излишък между 2% и 3% от БВП за тази и следващата година.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Гениалните решения днес са ви в кърпа вързани

Гениалните решения днес са ви в кърпа вързани,само