Свързани новини

11.12.2017 14:05

Нетаняху очаква и държавите от ЕС да преместят посолствата си в Йерусалим

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-голямата част от държавите от ЕС да преместят посолствата си в Йерусалим и да признаят града за столица на Израел. Такова очакване изрази израелският премиер Бенямин Нетаняху при пристигането си в Брюксел. Това е първото посещение на израелски премиер в сърцето на ЕС от 22 години насам. То е ключово и защото идва само няколко дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел и с това предизвика масово негодувание в арабския и мюсюлманския свят.


Признаването на Йерусалим за столица на еврейския народ прави мира възможен, подчерта Нетаняху по време на съвместното си изявление с върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини:


Мисля, че президентът Тръмп постави ясно фактите на масата. Мирът се основава на реалностите и на тяхното признаване. Това, че Йерусалим е столица на Израел, е очевидно – той е седалище на Кнесета, на правителството, офиса на президента, моя офис, Върховния съд. И този факт не отхвърля мира, а го прави възможен, защото признаването на реалностите е и същината на мира.


От своя страна Могерини повтори позицията на ЕС, че решението на американската администрация е обезпокояващо, и добави:


Най-лошото, което би могло да се случи сега, е нарастването на напрежението и насилието – първо, на светите места, а след това в региона и отвъд него. Осъждам по възможно най-категоричния начин всички атаки срещу евреи навсякъде по света, в т.ч. и в Европа, както и срещу Израел и неговите граждани. Подпалването на напрежението и насилието само ще възпламени региона и ще е дар за екстремистите и тези, които не искат да живеят заедно в мир и сигурност.


Израел е основен партньор на Европа в три направления – сигурността, просперитета и мира, заяви по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на изявлението си в Брюксел.


По отношение на борбата срещу тероризма, Израел е помогнал много и на Европа, заяви Нетаняху:


Израелското разузнаване предотврати десетки терористични атаки, много от които на европейска земя. Безброй човешки животи бяха спасени, благодарение на това сътрудничество, което имаме с много европейски правителства. И ние ще продължим да правим това като част от общата ни борба срещу тероризма.


Големият проблем на Европа са хората, които бягат от местата на бойни действия в Близкия изток. А Близкият изток е под заплахата на сунитския екстремизъм на "Ислямска държава", както и на шиитския, подкрепян от Иран. Именно Израел е най-голямата сила, която предотвратява неговото разпространяване, каза още израелският министър-председател. Милиони от тези ислямисти идват и в Европа, предупреди Нетаняху. Той уточни, че Израел води тази битка за да защити себе си, но тя е и в полза на европейската сигурност. Нетаняху добави, че страната му е открила газ, като вече е сключила споразумение с Кипър и с Италия.


Това е първата визита на израелски премиер в ЕС от 22 години. По-късно премиерът на Израел ще бъде приет от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


 Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

На работното място днес може да се появят предизвикателства

На работното място днес може да се появят