Свързани новини

15.06.2009 13:05

10 000 души утре на протеста на КНСБ

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 10 000 души очакват от КНСБ утре на синдикалния и граждански протест, организиран от конфедерацията. Това заяви вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България и ръководител на Стачния комитет на синдиката Валентин Никифоров, предаде БГНЕС.


Още на 24 април синдикалистите предупредиха, че планират активни действия, когато Правителството прие Новия Закон за митингите и стачките. В протеста утре ще се включат още 23 граждански организации. Причина за утрешните действия на КНСБ е и решението на правителството за замразяване на работните заплати в бюджетния сектор. Протестът ще се движи на няколко лъча. Утре около 10:30 часа от площад Македония се очакват граждани от Силистра до Петрич и от Видин до Бургас, като е ограничено участието на инвалиди и възрастни хора заради високите температури. 34 са само браншовите организации, включени в структурата на КНСБ. Това са учители, енергитици, търговци, членове на кооперации, служители в системата на Ж.П. транспорта, автотранспорта, „Движение Младежки форум 21 век”, Движение на младите учени, Асоциациите на млеко и зърнопроизводителите и др. Първият лъч ще бъде воден от Синдиката на миньорите, следват учителите, служителите в транспорта, здравите работници, ловците, земеделците. Останалите ще се включат в общо шествие. От КНСБ заявяват, че ако не бъдат приети от премиера Станишев до 12. 00 часа на обяд са готови да организират национална "предупредителна стачка". Протестът утре ще се позиционира на пл. Независимост пред Министерски съвет.


В протеста утре ще бъдат включени и 10 моторни превозни средства – 8 тира и 2 автобуса, които между 10 и 10.30 ще пристигнат на в началото на София на бул. „Цариградско шосе” и оттам ще се отправят към МС. Краят на общия протест е предвиден за 12.30 часа заради температурите. Отделно желание да продължат протеста си са изявили миньорите и металурзите. Техните действия ще са пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката под мотото „Не на административния терор”. Причината е, че там с години се чакат разрешения за започване на работа. Допълнителен протест се предвижда и от страна на ловците. Те ще продължат с активните си действия до бул. Витоша 31 – 33, където се намира Националния ловно-рибарски съюз. Ако правителството не предприеме мерки да се спрат масовите съкращения синдикатите са готови за нови стачни действия. „Синдикални права се защитават по всяко време”, коментира Валентин Никифоров. От КНСБ са взели мерки да няма политически партии или групи, които могат да правят провокации, като молят и гражданите на София да ги подкрепят. Синдикалистите алармират, че Управляващата коалиция е приела Постановлението за замразяване на работните еднократно, без да се обсъди в Съвета за тристранно сътрудничество. Те обвиняват правителството още в това, че не е предприело действия за ограничаване на кризата.


На утрешния протест от КНСБ обещават атракцията да бъде присъствието на мафиотски структури, като не разкриват повече засега. Запитан как ще коментира протеста, който на 26 юни готвят от КТ „Подкрепа” Никофоров отговори: Погледнете нашия призив, погледнете тяхната декларация. Той заяви, че с политическите коментари в нея КТ „Подкрепа” се връщат към искания, типични за началото на 90-те години. Всички трябва да се обединим към общи национални приоритети, каза още Никифоров, давайки пример с членството ни в ЕС.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен