Всяка година в ЕС се изхвърлят 5 млн. тона текстил, а в България на боклука отиват 100 хил. тона дрехи и битов текстил, което се равнява, например, на 5 пъти теглото на НДК.

Свързани новини

02.07.2024 16:32

100 000 тона дрехи и текстил се изхвърлят годишно в България

Видян 419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка година в ЕС се изхвърлят 5 млн. тона текстил, а в България на боклука отиват 100 хил. тона дрехи и битов текстил, което се равнява, например, на 5 пъти теглото на НДК. Крайният резултатът е, че купуваме близо 15 кг текстил годишно, а изхвърляме 11 кг. Това казва Сирма Желева, изпълнителен директор на Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ), в интервю за БТА.

Жертви сме на "бързата мода" - данните показват, че обличаме дрехите си едва по 7-8 пъти, обяснява Желязкова. и допълва, че хората често не се замислят за личния си отпечатък. Сега са хит китайските сайтове с евтини стоки. Те обаче са с ниско качество и в повечето случаи не подлежат на контрол от гледна точка на европейските законодателните изисквания за производството им, което крие рискове за здравето на хората, които ги използват. "Не на последно място са и социалните проблеми, тъй като има данни, че условията на труд при производството им са неприемливи. Освен това те влияят много негативно на устойчивите бизнес модели, които Европа насърчава и се опитва да наложи", посочва Желева.

Но допълва, че расте поколение, което е загрижено за околната среда и се бори с "бързата мода", като вижда алтернатива в дрехите втора употреба.

Ако изхвърлим непотребните си дрехи и текстил с общите контейнери, те директно отиват на сметището. Там се разлагат с десетилетия, замърсяват почвата и водата, и отделят вредни емисии.

Рециклирането на текстил е сложна задача, тъй като повечето дрехи са направени от различни материали. През 2025 г. всяка страна-членка на ЕС, включително България, трябва да разполага със система за разделно събиране на текстил с национално покритие.

По данни от ЕС един средностатистическият европеец си е купил между 15 кг и 26 кг текстилни продукти през последните 5 години. Това се развява на повече от емисиите, отделени при пътуването му до работа и обратно за същия период.

Само за последните три години компаниите-членове на БАКТ са сортирали и обработили около 100 000 тона текстилни отпадъци. Над 85 на сто от тях са подготвени за повторна употреба или рециклиране, казва Желева.

Въздействията върху околната среда от производството на текстилни продукти са огромни - парниковите емисии на текстилната индустрия са повече от тези на секторите авиация, железопътен транспорт и доставките по море взети заедно. Това са между 8 и 10 процента от всички емисии на човечеството на година.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях? Понякога