18.08.2024 07:28

12 признака, че имате недостиг на витамин B12

Видян 16635 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е един от витамините, които организмът не може да произвежда сам: витамин В12. Ето защо е важно да знаете кога имате недостиг на витамина и да го добавяте, когато е необходимо, особено ако сте вегетарианец, за когото е известно, че изпитва недостиг на витамина.

Какво представлява витамин В12 и за какво е нужен?

Витамин В12 е част от по-голямата група витамини от група В, които заедно с витамин D, витамин А и витамин С се считат за основни за правилното функциониране на организма.

Витамин В12, известен също като кобаламин, помага за образуването на червените кръвни клетки и костния мозък, за понижаването на нивата на холестерола в кръвта, както и за нормалната функция на нервите. Той е важен и за метаболизма на множество молекули, като по този начин превръща хранителните вещества в енергия, която тялото използва, и се превръща в централен фактор за това да се чувстваме бодри при извършването на дейностите от нашето ежедневие.


Той участва и в синтеза на допамин и норепинефрин, които са хормони, произвеждани при стресови ситуации. Витамин В12 може да помогне на организма да противодейства на стреса и умората, като увеличава енергията и концентрацията и подобрява когнитивните функции.

Организмът ни не произвежда сам витамин В12, затова е важно да се уверите, че си го набавяте чрез здравословна диета или хранителни добавки.

Симптоми на недостиг на витамин В12

Недостигът на витамин В12 може да възникне или когато не се консумира достатъчно, или когато тялото ви не го усвоява правилно. Недостигът се проявява чрез вид анемия, наречена пернициозна анемия.
Физическите симптоми на недостиг на витамин В12 са:


  Слабост и умора
    Бледност
    Състояние на обърканост, раздразнителност или депресия
    Намаляване на концентрацията
    Загуба на тегло
    Недостиг на въздух
    Замайване
    Ускорен сърдечен ритъм
    Увеличаване на черния дроб и далака
    Изтръпване на ръцете и краката
    Усещане за слабост в ръцете и краката
    Мускулна слабост

Дефицит на витамин В12 и мигренозно главоболие


Дефицитът на витамин В12 може да бъде открит много често при хора, които страдат от интензивно и хронично главоболие. Тази връзка е подчертана в проучване, публикувано в официалното списание на Бразилската академия по неврология Arquivos de Neuro-Psiquiatria.


Витамин В12 и физическа активност

Този витамин е от ключово значение за спортистите поради решаващата му роля в производството на червени кръвни телца, които са отговорни за пренасянето на кислород до мускулите. Тъй като работят по-усилено по време на тренировките, мускулите на спортистите и любителите на фитнеса се нуждаят от повече кислород, за да работят на върха на възможностите си.

Освен това В12 спомага за превръщането на приетата храна в глюкоза - основният източник на енергия за нашето тяло, което е от съществено значение за всички, но още повече за спортистите, които трябва да поддържат енергийните си нива по време на спортните занимания. Той играе роля и за правилното функциониране на нервната система, като помага за предотвратяване на неврологични увреждания, които могат да възникнат в резултат на интензивна физическа активност.


Храни, богати на витамин В12

Витамин В12 се съдържа изключително в животинските продукти, поради което вегетарианците обикновено са с ниско съдържание на този хранителен елемент.

    месо
    черен дроб
    риба
    ракообразни
    черупчести
    мляко
    яйца

Растителните храни не са източник на витамин В12. В миналото погрешно се е смятало, че някои водорасли, като например водораслите спирулина, могат да осигурят този витамин, но е доказано, че това всъщност е съединение, което е псевдовитамин В12, не е сравнимо с това от животински източници и е неактивно при хората, не е биодостъпно и не се усвоява.

Темпето, произведено от ферментирали соеви зърна, и комбуча са сред малкото растителни храни, в които има витамин В12, но те не съдържат достатъчно количество от него, за да отговорят на нашите нужди.


 Витамин B12 и вегетарианската или веганската диета

Вегетарианците и веганите представляват населението с най-голям недостиг на витамин В12. За да се спазва здравословна вегетарианска или веганска диета, е необходимо да се търси съвет от опитни диетолози и да се приемат добавки с витамин В12. Витамин В12 е единственото хранително вещество, което не може да се приема в достатъчно количество чрез храната, ако се храните изключително с растителни продукти.


 Източник: Vogue


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  Разкриха лесен начин да заспите за минути

Разкриха лесен начин да заспите за минути

Британски хирург разкри ефективен начин ...

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци