Свързани новини

16.12.2013 16:10

150 млн. лв. струват ВЕИ-тата на българите

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След всяка смяна на правителство спада потреблението, а политиците трябва да отчитат взаимовръзката между енергетиката и държавното управление. Тази теза разви енергийният експерт Атанас Тасев в презентацията си по време на кръглата маса "Големи енергийни проекти и инфраструктура", организирана от "България без цензура".


При сериозна криза в енергетиката, пада дори правителството, предупреди той, като посочи пресния пример от тази пролет и падането на кабинета на ГЕРБ.


Тасев направи анализ на енергийния микс и доказа с числа, че над 5 на сто от поскъпването на тока с 13% от 1 юли т.г. се дължат именно на оскъпяването от ВЕИ-та.


При средна цена 485 лв. за мегават час, ние сме разплатили около 760 млн. лв. за една година за фотоволтаиците, което ще рече, че от населението


несправедливо са надвзети между 80 и 150 млн. лв.  Ако не се пречупи тази тенденция, ще плащаме още, предупреди енергийният експерт.


И обобщи: "В структурно и ценово отношение се оказахме неподготвени да приемем този феномен, наречен "зелена енергия".


Според него в България ще потребяваме повече енергия за в бъдеще, защото това е свързано с естественото развитие на бизнеса и са нужни нови мощности, за да запазим балансиращото си положение в региона като износител на ток. 12 милиарда киловатчаса са изнесени миналата година, при запазване на тази тенденция, отново можем да изнесем между 11 и дори 15 милиарда, предрече Тасев.


Бареков пък коментира, че политиците са именно затова, да пречупват вредните тенденции.


ВЕИ са неефективни и скъпи и не изпълняват основното си предназначение - да опазват околната среда, посочи в експозето си проф. Катя Георгиева.


Статистиката в САЩ сочи, че за 10 г. в Тексас температурите са се повишили с 0,72 процента навсякъде, където има ветрогенераторен парк. Фотоволтаиците са също така неблагоприятни за климата, защото заради тях се увеличава влажността на съответната територия, а дори и да се демонтират в един момент, почвата вече е увредена и не може да се отглежда селскостопанска продукция, каза тя.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби