12.06.2024 14:24

18 сигнала срещу гл. прокурор и неговите заместници са подадени по механизма за разследване

Видян 246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 18 сигнала срещу главния прокурор или негови заместници са били подадени по специалния механизъм за разследване, откакто беше създаден през май миналата година, предаде БНР. Само по един от тях прокурор Даниела Талева е започнала разследване, което в последствие е било прекратено, става ясно от отчета, предоставен от нея пред Прокурорската колегия.

В днешното заседание се включи и временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, който представи доклада за работата на държавното обвинение през 2023 година и поиска нови законодателни промени.

Няма конкретика по сигналите, освен кратка информация за съдбата на 11 от тях. По 4 има постановен отказ от разследване, шест са препратени на други органи, защото не са били от компетентността на разследващия главния прокурор и  неговите заместници,  този, по които Талева е работила е бил прекратен, поради липса на престъпление. Какъв е статутът на останалите 7 - от съобщеното на заседанието на Прокурорската колегия не стана ясно.  

От публична информация се знае, че преди време Талева отказа да работи по сигнал за имотни сделки на роднини на Борислав Сарафов, но и че го проверява по изпратени от Софийската районна прокуратурата материали, отделени от мегааферата "Осемте джуджета".

Днес без дебат и в рамките на 15-ина минути временно изпълняващият функциите главен прокурор представи пред кадровиците основни данни от доклада за работата на държавното обвинение през 2023-та - годината, в която ВСС за първи път прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев и функциите му пое самият Сарафов. Гласуването на отстраняването на Гешев беше точно на днешния ден.

Пред избралите го Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, за да се коригира изместената пред годините от законодателя тежест на правомощията на правата на обвиняемия за сметка на пострадалия. И очерта приоритети на прокуратурата до края на годината.

"На първо място това ще бъдат целенасочени усилия за ефективно провеждане на наказателните производства, с акцент престъпления с причинена смърт. В това число и транспортни престъпления. На следващо място делата за организирана престъпност, на следващо място за корупционните престъпления, за домашното насилие, за престъпления от омраза и за изпиране на пари и финансиране на тероризъм", посочи той.

Прокурорската колегия днес избра Емилия Русинова за временно изпълняваща функциите апелативен прокурор на София. Името ѝ излезе в разследването на АКФ "Осемте джуджета" като чест на гост на собственика на вече несъществуващото едноименно заведение - Петьо Петров, по прякор Петьо Еврото. Русинова ще остане до поста до избор на титулярен ръководител.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.