19-век. саркофаг 3 лета бил маса в Раджана във Варна

Свързани новини

26.07.2024 09:31

19-век. саркофаг 3 лета бил маса в Раджана във Варна

Видян 723 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масивният бял саркофаг от II-III век, намерен насред плажа край Варна, четири години е бил маса в бар “Раджана”! Това съобщават Атанас Чобанов и Bird.bg във фейсбук.

Ето какво пишат те по повод мистериозното появяване на древния артефакт:

    “Добро утро на всички специалисти по антично минало. Четири години този саркофаг краси бар “Раджана”, преди да се окаже на плажа на МВР. Кметът Иван Портних редовно го посещава. Саркофагът е поддържал питиетата на хиляди клиенти. МВР освен, че има много почивни станции и плаж, има и специален отдел за противодействие на търговията с ценното ни културно наследство. И внезапно – древна реликва!”

Междувременно от Регионалния исторически музей във Варна потвърдиха автентичността на находката.

    “Почти сигурни сме, че откритият във Варна саркофаг е истински”, обясни завеждащият отдел „Археология“ в музея доц. Мария Манолова-Войкова. За да бъдат напълно сигурни в това учените, е необходимо да се разкрие орнаментиката на артефакта, допълни Войкова.

Запитана възможно ли е саркофагът да е бутафорен и поръчан от някого, тя подчерта, че хора си поръчват изработка на различни неща, но не толкова големи.

Тази сутрин проф. Николай Овчаров обясни, че саркофагът най-вероятно е от Северозападна България, от района на Рациария.

    “В Одесос до този момент има 10-15 саркофага от този период, но нямат такава резба, доста по-прости са”, коментира той пред България он еър.

Журналистът Николай Бареков пък с ирония коментира следното:

    “Този масивен римски саркофаг от 2 век е трябвало да бъде маса в плажно заведение край Варна. Нация, която пие руйно вино от черепа на император Никифор от Източната Римска империя и играе кючек по бански върху ковчег на някой си император от (Западната) Римска империя никога не може да падне в плен на НАТО или на Източната Индийска компания”.

Разходка из галерията на бар “Раджана” показва, че там има и други любопитни скулптури. Дали пък и те не са от древността, пита silnabulgaria.eu.


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.