Свързани новини

11.11.2014 17:18

2 часа караница за зам.-министри в туризма

Видян 2579 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Срещата на първия министър на туризма в историята на България Николина Ангелкова с бранша, с който ще трябва да работи през следващите месеци, а дай, Боже, и години, се превърна в обичайната караница между множеството неправителствени организации в сектора.


Най-много спорове възникнаха около предложението на амбициозния нов министър с брюкселска закалка деятелите на индустрията на гостпориемството сами да излъчат най-способните от тях за двете места на заместници на Ангелкова.


Като най-авторитетна от издигнатите кандидатури бе приета тази на Валентин Йосифов. Той е човекът, на когото България дължи в най-голяма степен своя 15-годишен туристически бум като дългогодишен представител на ТУИ. Без инвестициите на Германия и без отвореността на немския пазар, който доста време беше и най-големият за родния туризъм, а си и остава №1 за нас в целия Евросъюз, браншът не би могъл да съществува днес. Към него естествено се породи ревност от едра българска туроператорка, но заставането зад него на най-влиятелната организация Съюз на инвеститорите в туризма е силен коз на кандидата. Едва ли ще се намери по-голям и по-международно уважаван бг експерт в бранша от Йосифов.


Доста гласове има и за Иво Маринов. Бившият секретар на т.нар. Съюз на българската туристическа индустрия на банкерката Петя Славова, който беше ко-оптиран за заместник-министър в предишното правителство на Бойко Борисов, се ползва с подкрепата на част от своите колеги, но с категоричната опозиция от страна на влиятелни организации като Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Причината е, че той е дългогодишен член на борда на държавното дружество там и не беше особено активен за трансформирането на изоставащия туристически продукт на най-голямата ни туристическа агломерация. Голям проблем за Маринов е невладеенето на английски език, което е уникално за човек на такива позиции в 21-и век, хеле пък в индустрията на гостоприемството. В момента той оглавява общинското предприятие Туристическо обслужване в София.


Най-много противници има досегашният заместник-министър Бранимир Ботев – производител на ракия, който няма общо с бранша, освен че му беше административен ръководител за малко повече от година в кабинетите на Орешарски и Близнашки, които не могат да се похвалят с особени творчески успехи. Негова е вината и за първата криза, в която тази година изпадна българският туризъм – за първи път от 15 лета с неспирен възход. Кандидатурата му се подкрепя от хотелиерите по Северното Черноморие, особено от Златни пясъци.   





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей