02.03.2009 13:02

200 изоставени деца от началото на годината

Видян 1209 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

200 са децата до тригодищна възраст, изоставени у нас от началото на годината досега. Това каза Елка Налбантова, програмен директор на Фондация „За нашите деца“, предаде репортер на БГНЕС.


По данни на Агенцията за закрила на детето близо половината от децата, които постъпват за отглеждане в социални домове са на възраст до три години. 70 процента от децата, настанени в социални домове са от ромски произход. Налбантова посочи, че повечето от тези деца не се осиновяват.


Според нея, обаче в риск от изоставяне са почти толкова български деца, колкото и ромски. По данни на Агенцията за закрила на детето близо половината от децата, които постъпват за отглеждане в социални домове са на възраст до три години. Към края на 2007 година статистиката показва, че новородените и деца от три години, които са били изоставени от родителите си са били над 2000 само за една година. Само 6 от тях са били пълни сираци, 27 – полусираците, най-много 1787 са деца на самотни родители, а 1516 на безработни родители. 1118 деца постъпват в социалните домове веднага след раждането си. За 2007 само 13 деца са били настанени в приемни семейства.



Понастоящем близо 9 хил. са децата у нас, които са настанени за отглеждане в социални домове. От тях 3 хил. са новородени или на възраст до три години. Според Елка Налбантова, повечето от деца, които не се осиновяват престояват там средно 14 години и след като излязат са неприспособими към средата. Тя каза още, че в семейство, в което вече едното дете е дадено за отглеждане в дом, вероятността това да се случи и с второ дете е много голяма. При кампанията на Фондация „За нашите деца“, насочена към превенция на изоставянето на деца до три години са били предоставени услуги на 37 бебета и 6 бременни жени. Вследствие на консултации със социални работници от фондацията 12 майки, които мислели да изоставят децата си не са го направили. 11 майки са посетили курс за родители. Набраните средства по кампанията до сега са 53 878 лева.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева