И вярвам, че през 2024 г. ще започнем да виждаме как ще изглежда този свят.

Свързани новини

20.12.2023 09:50

2023 г. е началото на нова ера, а 2024 г. е повратна точка: Бил Гейтс

Видян 434 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка година през декември пиша писмо, в което отразявам изминалите дванадесет месеца и накъде според мен ще се насочим. Тъкмо публикувах тазгодишното писмо в Gates Notes, което можете да прочетете сега.


За мен 2023 г. винаги ще бъде годината, в която се роди първата ми внучка, и годината, в която приех титлата дядо. Този важен момент задълбочи гледната ми точка за бъдещето, в което ще израсне нейното поколение. Заглавията на вестниците могат да го представят като мрачно. Но преживяванията ми през тази година - от използването на изкуствен интелект по нови начини до това да видя от първа ръка напредъка, постигнат по въпроси като изменението на климата - затвърдиха вярата ми, че иновациите могат да създадат по-добър свят.


И вярвам, че през 2024 г. ще започнем да виждаме как ще изглежда този свят.


В тазгодишното си писмо разглеждам как изкуственият интелект трансформира подхода ни към глобалното здравеопазване и образование. Забележителният напредък в областта на откриването на лекарства с помощта на ИИ потенциално ще проправи пътя за нови лечения на болести като рак, СПИН, туберкулоза и малария. Междувременно изследователи от цял свят работят върху инструменти на ИИ за борба с антибиотичната резистентност, лечение на високорискова бременност и дори предоставяне на персонализирани наставници на учениците - нещо, което би променило образованието навсякъде.


Това са само няколко примера за това как технологията може да бъде огромна сила за добро.


Обхващам и някои от обещаващите разработки, които се правят за справяне с недохранването чрез разбирането ни за чревния микробиом. Напредъкът, който постигаме в тази област, е забележителен:


 Напредъкът, който постигаме в тази област, е забележителен: През последните 10 години научихме повече за микробиома, отколкото през предходните 1000 години. Сега сме на прага на голям пробив с пробиотична добавка, която може да промени живота на милиони хора по света. Това е невероятно.


 Вълнувам се и от напредъка, постигнат в областта на климата. Напредъкът, постигнат на тазгодишната конференция COP28 в Дубай, е свидетелство за развиващия се и нюансиран разговор за изменението на климата - включително и за ядрената енергия. В миналото често ми се налагаше да обяснявам защо ядрената енергия не е страшилището, за което я смятат много хора. Напоследък прекарвам много повече време в обяснения как да увеличим мащаба на технологията, отколкото защо изобщо се нуждаем от нея. Тази разлика е в състояние да превърне някои от нашите цели в областта на климата от практически недостижими в осезаеми цели.


Докато гледаме към 2024 г., когато може би ще гласуват повече хора, отколкото през която и да е друга година в историята, изборът, който ще направим на изборите, ще окаже значително влияние върху бъдещето на глобалното здраве и действията в областта на климата. Въпреки че всяка година изборите са важни, самият брой на хората, които ще гласуват през следващата година, означава, че резултатите ще имат изключително голямо въздействие върху бъдещето на нашия свят.


Надявам се да прочетете цялото писмо в Gates Notes - и да споделите мислите си за предстоящата година в раздела за коментари под него.


Пожелавам ви радостни празници и щастлива нова година. Както винаги, благодаря ви, че сте вътрешен човек.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци