Японският министър-председател Фумио Кишида се среща с китайския лидер Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Банкок на 17 ноември 2022 г.

Свързани новини

18.11.2022 18:00

21-ви век принадлежи на Азиатско-тихоокеанския регион: Си Дзинпин

Видян 685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В четвъртък китайският президент Си Дзинпин заяви, че Азиатско-тихоокеанският регион не е "ничий заден двор", и призова за по-тясно регионално сътрудничество в областта на развитието и сигурността. Изявлението на Си беше направено в писмени бележки на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Тайланд и беше публикувано малко след пристигането му там.



"Азиатско-тихоокеанският регион . . . не трябва да се превръща в арена на съревнование между големите сили", заяви Си и добави: „Никакъв опит за водене на нова студена война никога няма да бъде позволен от властта или от нашето време.“



Според него всеки опит за нарушаване или дори разрушаване на индустриалните вериги и веригите за доставки, формирани в Азиатско-тихоокеанския регион в продължение на много години, ще доведе икономическото сътрудничество в региона само до задънена улица.


"21-ви век е азиатско-тихоокеански век. . Ние, членовете на този регион, извървяхме дълъг път в стремежа си към икономическо развитие и със сигурност ще напишем още по-блестяща глава през следващите години", подчерта Си.



В тази връзка китайският лидер представи предложение от шест точки, а именно: укрепване на основите на мирното развитие, възприемане на подход за развитие, насочен към хората, постигане на по-висока степен на отвореност, стремеж към по-високи стандарти на свързаност, изграждане на стабилни и безпрепятствени промишлени вериги и вериги за доставки, както и насърчаване на икономическото развитие.


На Азиатско-тихоокеанския регион се падат около 60% от населението на света и почти 50% от световното икономическо производство. Една от най-бързо развиващите се части на света, която се разглежда като център на световната търговия.



Според доклад на S&P Global Market Intelligence от миналия месец азиатско-тихоокеанските икономики ще доминират в световния растеж през следващата година. S&P прогнозира, че регионът ще постигне реален растеж от около 3,5% през 2023 г. , докато Европа и САЩ вероятно ще бъдат изправени пред рецесия.


 На снимката: Японският министър-председател Фумио Кишида се среща с китайския лидер Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Банкок на 17 ноември 2022 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева