Всяка пролет градушка унищожава хиляди декари земеделска продукция, а реакцията на държавата е бавна и подлага на риск от фалит и без това малкото останали български производители

Свързани новини

04.06.2024 11:16

2500 лв./дка държавна помощ за застраховка на земеделците и до 75% поемане на покритието на животновъдите: ВМРО

Видян 262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Всяка пролет градушка унищожава хиляди декари земеделска продукция, а реакцията на държавата е бавна и подлага на риск от фалит и без това малкото останали български производители. Тази година в рамките на няколко месеца земеделски стопани пострадаха от градушки, които унищожиха реколтата в Пловдивско, Старозагорско, Ямболско и в други региони. Държавата действа на парче и ако не се вземат мерки, същата ситуация ще се повтори и догодина.

ВМРО има конкретни предложения, които да помогнат на сектор „Земеделие“ и да насърчат увеличаване на българското производство на храни, плодове и зеленчуци.

Противодействието срещу градушките е важен елемент за опазване на зеленчуковите и трайните насаждения. Затова ВМРО предлага укрепване и разширяване на системата на Агенцията за борба с градушките, за което да бъдат отделени средства в държавния бюджет. Също ВМРО предлага увеличение на възнагражденията на работещите в Агенцията за борба с градушките с 30%.

Основен проблем е и това, че площите не са застраховани. Причините са комплексни – от една страна е твърде скъпо за земеделския производител, от друга често застрахователите просто отказват да застраховат – например застраховка за животновъдите не се предлага. Ето защо ВМРО предвижда няколко мерки, които да дадат решения по темата:

-                      Създаване на Държавна земеделска застрахователна компания, в която държавата да участва с 50%, а другите 50% да се поемат от земеделските производители. По този начин осигуряваме възможност за масово и достъпно застраховане за земеделските производители.

-                      До създаването на тази компания държавата да покрива до 2500 лева на декар годишно от застраховката на растениевъдите и до 75% от застраховката на животновъдите.

-                      За проблема с липсата на работна ръка в земеделието разработваме мярка за наемане на лица в стратегическите сектори земеделие, туризъм и преработвателна промишленост, като броят се определя в зависимост от спецификата на сектора, за срок до 1 година като държавата осигурява средства в размер до 2200 лева за всеки нает (сезонни работници). Дружествата от стратегическите сектори да могат да кандидатстват всяка година за тази мярка.

Крайно време е да насърчим българското производство, за да гарантираме продоволствения суверенитет на България. Не може да зависим като народ и държава от внос на храни!

 Неплатена форма


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Лудогорец

Лудогорец стартира срещу грузинския шампион в ШЛ

Българският шампион Лудогорец научи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Настроенията ви ще са силно променливи

Настроенията ви ще са силно променливи и това ще ви