Свързани новини

03.05.2019 09:26

300 млн. конфликт на интереси в здравното министерство

Видян 4859 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Всяка година в България текат паралелно поне 570 клинични изпитвания на лекарства, като 200 от тях са новоразрешени, а инвестициите на фармацевтичните компании в тях са на обща стойност над 300 млн. лв. годишно. Всяко от тези проучвания, в които участват хиляди пациенти и лекари и от които в някои случаи буквално зависи излекуването на тежко болни, се разрешава от 12-членна комисия. Без да има правилник за това какви да бъдат членовете й и как да декларират имат ли конфликт на интереси, здравният министър назначи комисията още през януари и досега тя е разрешила 60 клинични изпитвания и 240 съществени промени по документацията на действащи вече проучвания с лекарства върху пациенти, пише Капитал.

Правилникът за дейността на комисията беше обнародван и в него е посочено, че членовете на комисията трябва да декларират конфликт на интереси, когато самите те и роднините им имат участие в клинично проучване, фармацевтична компания или консултантска компания в сектора.

Експертите от здравното министерство обаче обясниха пред "Капитал", че декларациите за конфликт на интереси ще са само за сведение на ведомството и няма да бъдат публични. Освен това съобщиха, че няма да бъдат сменяни членовете на действащата комисия въпреки публично известните данни за конфликт на интереси на заместник-председателя на комисията, неподходящия председател и изпъстрения с конфликт на интереси състав на органа.

Ако това се случи нито пациентите, нито компаниите, които организират и провеждат клинични изпитвания, нито пък самите лекари и пациенти ще знаят дали комисията им е забранила проучване, защото някой от членовете й има взаимоотношения с конкурентна компания. Освен това няма да е ясно кой от лекарите в комисията участва в клинично проучване и заявил ли го е. Всичко това води до огромни съмнения доколко прозрачно се разрешават изпитванията на лекарства върху хора.

В 19 ч. от кабинета на здравния министър Кирил Ананиев съобщиха, че той и екипът му са категорични, че декларациите за конфликт на интереси на членовете на комисията трябва да бъдат публични и те ще бъдат публикувани след като изтече едномесечният срок за подаването им. Оказва се, че отговорите на въпросите на "Капитал" за комисията не са консултирани с министъра и заместник-министрите, преди да бъдат изпратени.

Проблемните решения

Назначената от здравния министър етична комисия е последната инстанция, която решава дали едно проучване на лекарства да бъде разрешено или как да бъде променен протоколът за провеждането му, дали то тече по правилата и не накърнява интересите на пациентите и участващите лекари. Това, което се случи през тази година обаче, е, че комисията беше назначена през януари тази година и започна веднага да заседава, а правилникът на какви условия да отговарят членовете й беше обнародван едва на 30 април.

Преди четири месеца "Капитал" установи, че членове на комисията са в откровен конфликт на интереси, но въпреки това заседават и разрешават клинични проучвания за милиони левове.

Етичната комисия за клинични изпитвания е провела за 2019 г. общо 12 заседания. Разгледани са 60 бр. заявления за издаване на документация за клинично изпитване на лекарствен продукт и 240 бр. заявления за издаване на документация за съществена промяна в клинично изпитване на лекарствен продукт, обясняват от здравното министерство.

Първият проблем, който произтича от това, е, че резултатите от тези заседания са нищожни, защото са взети от орган, който е формиран незаконосъобразно. Нещо повече - липсата на правилник означава, че те самоуправстват в здравното министерство и няма правилник, въз основа на който да им се търси отговорност. Освен това никоя засегната страна не е имала право да иска отвод на член на комисията при разглеждане на документация, защото до момента не е имало регламент за разпоредбите, които уреждат конфликта на интереси.

Кой кой е в комисията?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Боб Доганов е със специалност "епидемиология" и никога не е работил в клиника.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Боб Доганов е със специалност "епидемиология" и никога не е работил в клиника.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Защо въобще назначават "лекари"? Най-добре е да бъдат собствениците на фармацевтичните компании в България. А председателят да се избира на ротационен принцип. В крайна сметка лекарите лекуват с тези препарати, които им налагат фармацевтичните фирми. Въобще не става дума за класическия първи принцип в медицината.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак