Руснаците все по-често се въздържат от алкохол: Проучване

Свързани новини

12.10.2024 07:00

33% от руснаците са предпочитали водка преди 20 години, сега - само 11% : Проучване

Видян 1945 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Процентът на руснаците, които не пият алкохол, почти се е удвоил през последните две десетилетия, сочи проучване, публикувано от Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) тази седмица.

През миналия месец по телефона са анкетирани над 1600 възрастни, като резултатите разкриват, че „все повече [руснаци] демонстрират ангажираност към трезвия начин на живот“. Броят на хората, които се въздържат от консумация на алкохол, е нараснал до 48%, в сравнение с 27%, регистрирани през 2004 г.

„В културата на консумация на алкохол в Русия е настъпила значителна промяна“, заявиха от VCIOM. Като фактори за промяната се посочват смяната на поколенията, активната антиалкохолна политика и промените в това, което се възприема като модерно.
Руснаците вече предпочитат и по-леки алкохолни напитки като бира и вино вместо спиртни напитки като водка, съобщава VCIOM. Преди двадесет години 33% от анкетираните са заявили, че предпочитат водка, а сега това са само 11%.

Основната причина за употребата на алкохол е останала непроменена, като 38% от руснаците през 2024 г. и 2004 г. посягат към алкохола, за да се освободят от стреса.

Според VCIOM пиенето на алкохол вече не се възприема широко като част от руската култура, като само 7% от анкетираните го смятат за национална традиция, докато през 2004 г. този процент е бил 20%.

През декември руското правителство представи нова пътна карта за намаляване на консумацията на алкохол с 12,3% на глава от населението до 2030 г. Министерството на здравеопазването отбеляза, че в рамките на предишния план за периода 2009-2020 г. консумацията на алкохол е намаляла с близо 49 %.

Правителството се стреми да намали заболеваемостта, инвалидността и смъртността, причинени от употребата на алкохол, като насърчава здравословния начин на живот и разработва системи за превенция на злоупотребата с алкохол.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Това са 10-те най-мощни автомобила в продажба

Това са 10-те най-мощни автомобила в продажба

1.Koenigsegg Gemera - 2 300 к.с. Не е изненадващо, че ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 октомври 21:00ч.

Вън от пещта 2013 г. ‧ Трилър/Екшън ‧ 1 ч 56 мин

Режисьор: Скот Купър
В ролите: Крисчън Бейл Ръсел Базе Кейси Афлек Rodney Baze Jr. Уди Харелсън Харлан Дегроат

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец