Свързани новини

06.02.2018 15:22

$ 4 трлн. издухани на световната борса, какво значи за нас?

Видян 1823 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Най-лошият ден на борсите за последните 10 месеца, най-мрачният за щатския Дау Джоунс за 6 години, който беше отбелязан на старта на деловата седмица, обхвана целия свят – Азия, Европа и Америка. Загубите са $ 4 трлн. с продължението във вторник. Какво означава това за всеки от нас?


Сривът беше предопределен от прогнозите за засилване на инфлацията, която в големите икономики ще мине 2 и вероятно дори 3% - известно е, че в България още през 2017 г. дори официалната статистика вече отчете повече от тези проценти, а реалността на пазара е още по-притеснителна. Това означава, че без друго огромният напор за увеличаване на лихвените проценти ще бъде подсилен допълнително и на практика ще стане неудържим. Гардиън пише, че още сега повечето членове на Федералния резерв на САЩ настояват лихвения процент от 0,25 да скочи четири – пет ПЪТИ. Британската централна банка, както писахме, още преди ЧНГ плавно започна вдигането на летвата. Европейската централна банка няма да има друг избор, освен да ги последва в посоката нагоре. Което значи корекции на лихвите по кредитите и при търговските банки. Това ще направи кредитите скъпи, което пък ще спре глобалния, а и българския икономически ръст.


В нашия случай става още по-зле. Понеже левът е фиксиран за еврото, а според Гардиън със сигурност неговият курс към долара ще продължи да се качва, стоките ни ще стават все по-неконкурентни, което значи по-малък износ и допълнително сриване на икономическия ръст.


Понеже нашият дълг е евров от царско време насам в основната си част, няма да можем като страните с доларова задлъжнялост да се възползваме от поевтиняването и намаляването му като обслужване и като процент от националния бюджет.


При САЩ, напротив, данъчните реформи на Тръмп ще налеят поне 710 млрд.долара в икономиката, което ще подсили инфлацията, но и потреблението и оттам – ръста през 2018 и 2019 г., гласи прогнозата на Гардиън.  Това в крайна сметка ще направи икономиката на САЩ и американските стоки по-силни, което с особена сила ще се стовари върху европейската автомобилна индустрия, която без друго е преследвана от Щатите през последните 2 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви свят

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви