Свързани новини

22.02.2017 15:16

45% от енергетиката ни спира заради екостандарти

Видян 2238 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

5 000 от 11 000 мегавата мощност на българската енергетика спират заради Парижкото споразумение за екология и наложените от него нива на замърсяване, пише 3е-news. Интересно е, че фактът от миналата година чак сега развълнува минно-геоложката камара. Причината е, че темата ще се разглежда от Европейската комисия след месец и най-вероятно тя ще издаде официалната смъртна присъда на бранша. Бедата е, че Европейската комисия е издала съответна директива за модернизиране на отрасъла още преди 7 години, но на никой у нас не му е хрумнало да я спазва, защото олигарсите инвестират в лимузини и в партии. И междувременно тровят населението и най-вече работниците си, за които сега са се сетили да жалят.



Освен дефицит на ток и още по-високи цени за населението поради вноса, спирането на ТЕЦ-овете на въглища означава и загуба на 12 000 работни места в самите предприятия и на още 8000 в свързаните – мини, металургия и т.н.  



Интересен е и въпросът с договорите на американските ТЕЦ-ове Марица 1 и 3. Единият от тях се води канадска компания и като нищо ще ни осъди по СЕТА за милиарди, след като взе вече милиарди от НЕК, а отгоре на това срещу България се води и процедура за глоба от стотици милиони евро поради незаконната държавна помощ за двете централи.



Браншът настоява България да отхвърли споразумението, което е подписала при Борисов 2, но ако това стане, страната ще търпи още баснословни глоби, за да печелят близките до предишната власт олигарси Христо Ковачки и Николай Вълканов. Последният даже отправи цял апел в приповдигнат стил към зам.-министъра на енергетиката в служебното правителство Делисивков. Вълканов, някогашното вице на Илия Павлов в Мултигруп и плащачът на хонорара на хидроинженера Доган, не смята Парижкото споразумение за правилно решение, което едва ли интересува някого, особено, след като страната ни най-официално го е подкрепила в лицето на поддържания от него предишен кабинет.



Ако България беше запазила 3-и и 4-и блок на АЕЦ Козлодуй и атомът даваше 45% от тока на страната или ако бе пуснала АЕЦ Белене, проблем нямаше да има. Апропо, по Парижкото споразумение ядрената енергетика се очаква да има бум в следващите години, което вероятно кара страни като Унгария и Турция тепърва да инвестират в нея, макар и в съдружие с Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци